Затримка мовного розвитку

Тема дитячого мовлення є однією з провідних у світовій психології. Найголовнішим аспектом розвитку дитини є мова.


 Перш ніж навчитися говорити, дитина видає звуки, так звана "мова немовлят", і діти в усьому світі говорять на ній приблизно однаково. Та згодом дитина повинна вимовити перші слова. Вік, коли дитина вимовляє свої перші слова, завжди індивідуальний. Та всі дітки проходять певні етапи в розвитку.


 Все частіше батьки звертаються до спеціалістів з проблемою - затримка мовного розвитку. Лікар невролог Першої дитячої поліклініки №1 - Казімирчук Ірина Василівна, розповіла детальніше про дану тему.


 Вікові особливості розвитку мови. Вже з перших 1-2 місяців , дитина починає спілкування з дорослим. Це спілкування проявляється за допомогою міміки та активних рухів, посмішки. в 3-4 місяці малюк вже повертається на голос дорослого. 3-6 місяців - з'являється «гуління», яке відрізняється від початкового різноманітністю звуків. Відбувається перехід до наступного етапу - лепету, який є дуже важливим в розвитку малюка, починають проявлятися емоції скрикування, проявлятися радість або ж не вдоволення. В період 6-12 місяців, лепет складається з 4-5 та більше складів. У деяких дітей в цьому віці з'являються перші слова.
Другий рік життя, починається з періоду активного розвитку мовлення. Збільшується запас слів, на прохання дорослого дає названі предмети, знає своє ім'я. Між 2 та 3 роками активно формується фразове мовлення. До трьох років у дитини формуються всі граматичні категорії.
Четвертий рік, малюк говорить багато слів, та вимова ще не зовсім чітка.
П'ятий рік, словниковий запас дитини досягає 1500-2000 слів. В цьому віці дитина починає висловлювати власну думку з приводу якихось подій. Переказує казки, повторює невеликі вірші. До кінця шостого року, словник дитини складає від 2500 до 3000 слів. Висловлювання дитини стають більш повними та точними.

З якого віку доцільно звертатися до невролога? Термін появи першого слова у дітей має великий діапазон. Кожна дитинка індивідуальна та неповторна. Але, якщо в віці від 2,5 до 3р дитина не вимовила жодного слова, варто звернутися до невролога. Раннє діагностування проблеми стане великим плюсом для подальшого лікування.

Обстеження при даній патології ЕЕР, аудіометрія,  консултація логопеда ( дефектолога).
Затримка може нести за собою безліч причин:
1.     Проблеми зі слуховим аналізатором. Саме проблеми зі слухом можуть викликати у дитини труднощі мовлення.
2.     Інколи наслідком ЗМР може бути більш повільний темп дозрівання нервової системи, що може нести генетичний характер.
3.     Соціальні та педагогічні проблеми. Емоційні стреси, невелика кількість мовних контактів в сім'ї, батьки говорять на різних мовах.
4.     Наявність у дитини мінімальної мозкової дисфункції. Дисфункція може бути наслідком ураження головного мозку ще в перинатальному періоді дитини.
Лікування затримки мовного розвитку. Для вирішення проблеми перш за все потрібне рішення фахівця, обов'язково  повинно бути медикаментозна терапія, заняття дефектолога, логопеда та психолога. Дієвим методом лікування є розвиток дрібної моторики. Розвиваючи дрібну ручну моторику у дітей, ми тим самим стимулюємо розвиток мови. Логопедичний масаж відіграє важливу роль, його можна починати робити дитині практично з перших місяців життя. Слід приділяти увагу і рухливим іграм з дитиною, які сприяють розвитку координації в просторі, зміни темпів руху, ритмічного руху. Порада батькам частіше спілкуйтеся з своєю дитиною, своєчасно виправляйте дитяче мовлення, та вчасно звертайтеся до фахівців.

Автор:
Стефанюк Мар'яна
Затримка мовного розвитку Затримка мовного розвитку Reviewed by Мар'яна on березня 25, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.