Немовля в спекотне літо: як його одягати, що пити і що не можна недооцінювати

Виснажлива спека сильно ускладнює життя мамам маленьких дітей, багато надає перевагу в таку погоду відсиджуватися в задушливій квартирі, що не йде на користь малюкам, адже з дитиною потрібно гуляти в будь-яку погоду. 

Що робити, щоб малюк не перегрівся, не отримав сонячного опіку, як його одягати, що пити і що не можна недооцінювати? Розповіла лікар-педіатр "Приватної дитячої поліклініки №1" - Чигур Наталія Вікторівна.





Як правильно, одягати дитину в спеку?

Суть універсальних порад щодо одягу немовлят полягає в тому, що дитина повинна мати один на один шар одягу більше у порівнянні з дорослим. Коли на вулиці 30 градусів або навіть більше, достатньо одного шару одягу ( наприклад, тонкий бодік).
Ідеальний матеріал бавовна, тому що це дозволяє шкірі дихати і бавовна приємна шкірі. Якщо ви хочете зробити ще кращий вибір, спробуйте організувати бавовняну білизну - це неймовірно м'який і вільний від різних небезпечних речовин матеріал.
Навіть найменша дитина не потребує шапочки в літню спеку, коли вона знаходиться у візочку. Або обирайте легкі шапочки, призначені для літа, з тонкої бавовни.

Скільки і що пити?

У теплу погоду також важливий режим пиття. Якщо ви вигодовуєте дитину грудним молоком, будьте готові до того, що дитина буде прикладатись досить часто, навіть кожні півгодини.
У спекотні дні немовлятам потрібно не тільки якомога частіше пропонувати груди, а і регулярно давати водичку. Давайте її можна з ложечки або із спеціальної поїлочки в проміжках між годуванням. Якщо дитина буде відвертатися і відмовлятися пити, не наполягай.
Зазвичай при грудному вигодовуванні діти не потребують додаткового пиття, але влітку, коли втрати рідини значні, пропонувати дитині воду важливо регулярно. Малюк на штучному вигодовуванні? Стежити за водним режимом доведеться особливо ретельно. Вода, на відміну від суміші, не вимагає нагрівання до 36-40 градусів і може бути кімнатної температури.

Яким повинно бути харчування дитини влітку?

Не рекомендується відлучати дитину від грудей влітку. Це пояснюється декількома причинами:
  • У теплу пору року в раціоні збільшується кількість їжі, багатої вуглеводами, при тому, що в інші сезони переважають білкові продукти - молочні, кисломолочні, м'ясні. Через це змінюється активність ферментів. Це може викликати певні розлади травлення: частий стілець, діарею, метеоризм, у рідкісних випадках блювоту. Грудне молоко має позитивний вплив на шлунково-кишковий тракт, зменшує газоутворення і здуття, стимулює вироблення потрібних ферментів.
  • Влітку різко збільшується ризик розвитку кишкових інфекцій, адже через спеку продукти швидко псуються. В даному випадку грудне молоко служить потужним захисним фактором, що підтримує імунітет малюка в умовах підвищеного ризику інфекцій.
  • Відлучення від грудей - сильний стрес для дитини, і при вказаних вище умовах це може сильно послабити її організм та привести до неприємних наслідків.
Тому бажано почекати з припиненням грудного вигодовування хоча б до осені.
Щодо раннього введення прикорму "з грядки". Більшість батьків вважають, що все, вирощене на своєму городі, - найбільш корисне для дитини. Тому протягом літа вони намагаються нагодувати малюка різними овочами та фруктами з городу. І навіть якщо дитині влітку ще не виповнилося 6 місяців, батьки наважуються на раннє введення прикорму, вважаючи, що так буде краще. Безперечно, у свіжих овочах і фруктах набагато більше вітамінів. Але раннє введення прикорму, на жаль, може принести більше шкоди, ніж користі: у малюка можуть виникнути розлади травлення, тому що у нього ще недостатньо ферментів для переробки також їжі.
Пам'ятайте, що фрукти і ягоди, популярні в літній сезон, є сильними алергенами. Вони безумовно, корисні і багаті на вітаміни, однак вони можуть спровокувати неадекватну реакцію. Маленькі діти більш схильні до алергії, ніж дорослі. До особливих алергенних продуктів відносяться полуниця, суниця, черешня, малина, цитрусові та екзотичні фрукти. Ці ягоди і плоди бажано не вживати до трьох років. А малюкам до року з половиною дані продукти строго протипоказанні навіть в невеликій кількості.
Не перегодовувати дитину в спеку. Часто мами влітку скаржаться на зниження апетиту у дитини. Хоча самі ж помічають, що у спекотну погоду їсти зовсім не хочеться. Взимку ж, як правило, проблеми з апетитом виникають рідше. Це пов'язно з тим, що у холодну пору організм запасає енергію для того, щоб була можливість зігрітися, а також з тим, що втрати вологи взимку мінімальні. Влітку ж все навпаки. Організму потрібно не зігріватися, а охолоджувати себе. Відповідно, додаткова енергія на вироблення тепла не витрачається. Тому їсти не хочеться, а якщо й хочеться, то що-небудь легке та соковите. Це якраз пов'язано з тим, що в жарку погоду організм втрачає велику кількість вологи і готовий заповнювати її втрати навіть з продуктів харчування. Малюк у цьому плані не відрізняється від дорослих. Тому, щоб допомогти йому легше перенести спеку, змініть його меню.

Який захист від комах, краще використовувати?

У спеку нас часто тривожать різні комахи. Тому потрібний потурбуватися про антимоскітні сітки на візочки. Застосування репелентів до найменших малюків не найкраща ідея, оскільки це суміш хімікатів, які проникають через тонку та ніжну шкіру дитини та можуть завдати шкоду.


Коли найкраще гуляти з дитиною?

Літня спека та немовля, яке опинилося в жарку погоду на вулиці, погано справляється з надлишком тепла. Малюки перегріваються значно частіше ніж дорослі. Це пов'язано з недосконалою терморегуляцією і неповним функціонуванням потових залоз. Гуляйте з крихіткою у ранкові та вечірні години. Візочок має бути відкритим, з піднятою москітною сіткою. Завжди слідкуйте за поведінкою малюка. Якщо у нього западає тім'яко, він стає млявим, підвищується температура, сечовипускання стає дуже рідкісним, - це явні ознаки зневоднення і теплового удару. Тобі потрібно терміново помістити дитину у прохолодне тінисте місце, охолодити за допомогою води і напоїти. При блювоті, високій температурі, блідості, яка прийшла на зміну почервонінню обличчя, негайно викликай "швидку допомогу".

Для профілактики теплового удару в найбільш спекотний час доби з 10 до 17 годин - краще знаходитися в прохолодному приміщенні або на вулиці, але в тіні дерев або під тентом. В квартирі повинен бути вентилятор або кондиціонер, вдома дитина може ходити роздягнена. Слід пам'ятати, що, якщо малюк гуляє в спеку на вулиці, а потім спітнілий повертається в охолоджене кондиціонером приміщення, існує ризик простудного захворювання. Також потрібно не забувати вчасно міняти фільтри в кондиціонері, оскільки в них швидко розмножуються бактерії. Якщо температура повітря на вулиці вище 32 градуси, з дому взагалі краще не виходити.
Багато мам в жарку погоду завішують коляску пелюшкою, вважаючи, що так маляті буде комфортніше. Однак в такому разі порушується нормальний приплив повітря в коляску і температура тільки зростає. Враховуючи, що малюк дихає, під пелюшкою створюється парниковий ефект, збільшується ризик теплового удару.
Щоб уникнути сонячного удару, не слід гуляти під прямим сонячним променями, засмагати на сонці. Перед виходом з дому варто надягати на малюка головний убір.
Багато батьків чули, що сонячні промені сприяють виробленню вітаміну Д, який так необхідний зростаючому організму дитини. Тому, як тільки з'являється сонце, вони викладають своїх діток" виробляти вітамін" прямо на сонце. Цього робити категорично не можна через ризик теплового і сонячного удару, а також сонячних опіків. Для профілактики рахіту рекомендується гуляти з малюком під розсіяними сонячними променями ( наприклад, в тіні дерев). Пряме сонячне світло не принесе користі дитині, а навпаки, може сильно нашкодити.
Прогулянки в лісі. З маленькою дитиною не варто ходити в ліс через ризик укусу кліщів, які можуть бути переносниками енцефаліту. З такою хворобою дитячий організм може просто не впоратися, тому краще не ризикувати. 
Маленькій дитині з її тонкою шкірою достатньо 5 хвилин під прямим сонячним промінням, щоб обгоріти. Тому використовуйте спеціальні сонцезахисні засоби, які підходять малюкам від народження.

Якою повинна бути гігієна в спекотні дні?

Влітку, діти частіше потіють і їх турбують пітниця та запрівання. Хоча повністю ми не уникнемо цих явищ, турбуйтеся про правильну гігієну та частіше мийте дитину, особливо в складках шкіри.
Щоденне купання може не бути необхідним, пам'ятайте, що навіть чиста вода може висушити шкіру дитини.
Часта зміна, а також правильний вибір підгузників (найкращі з тканини) допоможуть запаренню сідничок малюка. В спекотну пору краще використовувати одноразові підгузники мінімально. Почервоніла попка крихітки і поява попрілостей красномовно покажуть вам, що малюкові у них спекотно. Постарайтеся використовувати одноразові підгузники тільки вночі. В день же карапуз може полежати в одній маєчці на пелюшці. На щастя, сохне білизна зараз швидко, а сучасні пральні машинки спростили процес прання.
Немовля в спекотне літо: як його одягати, що пити і що не можна недооцінювати Немовля в спекотне літо: як його одягати, що пити і що не можна недооцінювати Reviewed by Мар'яна on червня 14, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.