Список ліків в дорогу для дитини: лікар-педіатр

Починається період відпусток, канікул і подорожей. Під час підготовки до відпочинку, в кожного виникає питання, що з ліків взяти з собою. Та як правильно зібрати аптечку, якщо ви подорожуєте з малюком? 

Які ліки, обов'язково потрібно взяти в дорогу для дитини, розповіла лікар-педіатр "Приватної дитячої поліклініки №1" - Чигур Наталія Вікторівна.

Для дорожньої аптечки вам знадобляться ліки, які дозволять надати першу допомогу дитині, полегшити стан або ж дочекатися огляду лікарем - розповідає Наталія Вікторівна.

Список ліків в дорогу для дитини:

Жарознижуючі препарати:

У світовій педіатричній практиці використовують лише два препарати: на основі парацетамолу (Панадол, Ефералган, Рапідол тощо) та ібупрофену (Нурофен, Ібупрофен). Аспірин - категорично заборонено.
Коли ви обираєте засіб, зверніть увагу на вік та вагу дитини: для діток від 3 місяців до 3 років, - варто брати форму випуску препарату - ректальні свічки або сироп. Діти від 3 до 6 років - сироп, є також і свічки з потрібною дозою. Діти від 6 років - таблетки або сироп.
Важливо знати: розраховувати дозу жарознижуючих потрібно орієнтуватися на вагу, а не на вік дитини.

Біль у горлі:

Червоне горло, біль у горлі найчастіше достатньо рясного теплого пиття, або грудного молока, якщо дитина на грудному вигодовуванні, однак, щоб полегшити дискомфорт можна взяти Септефрил, Лісобакт тощо. Однак, таблетки діють, тоді коли дитина їх може розсмоктувати, тобто орієнтовно з 3 років. Зі спреями теж варто бути обережними, їх дозволено використовувати з 2 років ( Орасепт)

Кашель:

Зазвичай для лікування кашлю вистачає свіжого повітря та рясного пиття (грудне молоко). Однак, коли кашель дошкуляє і є порушення загального стану (млявість, задишка, слабкість) варто обов'язково проконсультуватися з лікарем. Щодо ліків, якими користуватися, якщо у дитини з'явився кашель, їх повинен рекомендувати лікар після огляду.

Лікування нежиті у дитини та засоби для гігієни носа:

Коли у дитини нежить, варто мати з собою будь-який гіпертонічний сольовий розчин, його можна виготовити самостійно, додавши у воду звичайної солі, або цілком згодиться фізрочин чи на разі фармацевтична індустрія пропонує широченний вибір таких розчинів, що мають різну комерційну назву: Но-Соль, Хьюмер, Пшик, Аква Маріс, тощо.
Судинозвужувальні краплі варто використовувати лише тоді, коли є потреба, а саме: набряк слизової носа і дитина не може дихати, або ж коли прозорі соплі рікою. Під час вибору судинозвужувальних крапель звертайте увагу на вік дитини. Варто пам'ятати, що краплі не лікують, а лише полегшують перебіг захворювання. Популярні: Називін, Віброцил, Назол тощо.
Важливо зазначити, що дітям від 0 до 2 років можна використовувати лише краплі в ніс.

Біль у вусі:

Вушну біль - можна вгамувати дозою нурофену або ж вушними краплями, наприклад: Отипакс, Отиум тощо.

Очні краплі для дітей:

З народження Флоксал, Торбекс - антибіотик.

Біль у животі, розлад шлунку, блювота або діарея:

Варто мати з собою ентеросорбенти: Ентеросгель (є солодкий), Біле вугілля ( є у різних формах випуску, супензія у тому числі), Смекта, Фосфалюгель тощо. Використовувати під час розладів шлунку, діареї, блювоті, харчових отруєннях, інтоксикації.
Засоби пероральної регідрації: Хумана Електроліт, Регідрон, БиоГая ОРС тощо. Застосовувати під час блювоти, діареї.
Протидіарейні засоби: - Ентерол, Ніфуроксазид ( кишковий антисептик широкого спектру дії).
Пробіотики ( Лінекс, Ентерожерміна) застосовують під час розладів травлення, закрепах тощо.
Також, варто взяти з собою індикаторні смужки на визначення ацетону в сечі та декілька ампул 40% глюкози на випадок, якщо блювота, спричинена високим ацетоном. Також у нагоді випоювання годиться узвар з родзинок.

Антигістамінні (протиалергійні) засоби

Для дітей до року варто брати протиалергійні засоби у краплях або сиропі: Феністил, Зіртек тощо.
Від року: Супрастин, Зодак, Еріус, Лоратадин.
Дітям старше 2 років - Зодак, Цетрин, Зіртек, Парлазин, тільки в сиропах або краплях.
МАЗІ, ЩО МАЮТЬ ПРОТИАЛЕРГІЧНИЙ ЕФЕКТ.
Феністил-гель - чинить виражену протисвербіжну дію на шкіру, знижує роздратування на шкірі при алергічних реакціях, місцевому знеболювальну дію. Можна застосовувати від 1 місяця народження. При укусах комах, комарів, харчових дерматитів тощо.

Антисептики, допомога під час травмування шкіри - рани, садна, порізи:

Хлоргексидин - розчин ( антисептик, застосовується для промивання ран, подряпин тощо). Зручний своїм фасуванням у флакони. Не пече шкіру.
Перекис водню- (стандартний 3% розчин) при неважких травмах - порізи, подряпин тощо. З її допомогою можна також визначити наявність в калі дитини домішки крові: для цього кілька крапель додають до калових мас, і утворення піни підтверджує наявність крові, також є у формі спрею.
Найчастіше, дезінфекції вище вказаними антисептиками достатньо.
Від забоїв, синців - Траумель С знімає набряк, зменшує гематому та біль у місці удару.

Крім того, в аптечку, ще слід покласти:

    • Набір пластирів різного розміру, медичні бинти, вата;
    • Стерильні серветки, ватні диски, вушні палички;
    • Піпетка, пінцет, ножиці або кусачки зручної конструкції для підстригання нігтів;
    • Не ртутний термометр;
    • Англійські шпильки, джгут, шприц одноразовий;
    • Особисті ліки для кожного члена родини;
    • Засоби проти укусів комах;
    • "Пантенол-спрей" проти опіків.
    • Крем-захист від сонця.



Список ліків в дорогу для дитини: лікар-педіатр Список ліків в дорогу для дитини: лікар-педіатр Reviewed by Мар'яна on червня 04, 2019 Rating: 5

4 коментарі:

  1. Ще б назви препаратів правильно було написані!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Назви препаратів написані неправильно. Це точно спеціаліст писав?

    ВідповістиВидалити
  3. Невже журналіст не міг перевірити назви препаратів? Аж очі ріже

    ВідповістиВидалити

На платформі Blogger.