"Кератит - одна з найпоширеніших причин погіршення зору"

Кератити займають близько 4% запальних захворювань переднього відрізка ока, при цьому запальний процес не тільки спричиняє фізичний біль пацієнтові, а й загрожує втратою зору. Розповідає лікар-офтальмолог Оптики "Горизонт" - Пашко Уляна Михайлівна.

Особливістю кератитів є їх швидке прогресування: деструкція рогівки може статися за 24-48 годин при високій вірулентності мікрофлори. Класифікують кератити на:

  • Бактеріальний;
  • Вірусний;
  • Протозойний;
  • Грибковий.



Бактеріальний кератит - запалення рогівки, як правило, пов'язане з травмою або яким-небудь пошкодженням епітелію рогівки (контактні лінзи, побутові сторонні тіла). При огляді пацієнта спостерігаються всі ознаки синдрому червоного ока: слизово-гнійні виділення, блефароспазм, сльозотеча і перикорнеальна ін'єкція. Діагностика такого кератиту проводиться шляхом бакпосіву міклофори і її чутловості до антибіотиків.

Вірусні кератити - спричинений Herpes simplex 1 типу. (Herpes simplex 2 типу тропний до нижньої половини тіла і викликає генітальний герпес) буває первинним і вторинним.
Первинний герпетичний кератит проявляється везикулярними висипаннями на шкірі повік і периорбітальної області. На кон'юктиві виникає односторонний фолікулярний кон'юктивіт. Збільшені передвушні лімфатичні вузли.
Постпервинний герпетичний кератит  - така інфекція виникає при активізації вірусу, що знаходиться в нервових гангліях і  нервових волокнах в латентному стані. Реактивація і реплікація вірусу виникає при зниженні імунітету, після простудних захворювань і у ВІЛ-інфікованих.Hepes simplex 1 типу на рогівці викликає епітеліальний, деревовидний (географічний) і дисковидний кератит. Перші дві форми пов'язані з поширенням вірусу по поверхневих чутливих гілках. Дисковидний кератит виникає при ураженні нервових стовбурів в стромі рогівки. Біль і відчуття стороннього тіла  значно турбують пацієнта. Початкова стадія кератиту проявляється у вигляді поодиноких епітеліальних поверхневих помутнінь.

Грибковий кератит. Грибкові ураження рогівки поділяються на поверхневі і глибокі. Поверхневі ураження спричинені просуванням дріжджоподібних грибків роду Candida, Cryptococus, Geotrichum, Malasseria, і Saccharomyces cerevisiae в мікротріщини епітелію або ерозії рогівки при травмуванні і попаданні сторонніх тіл. 
Грибкові мікози рогівки спричиняють нечастими грибками роду Aspergillus і Fusarium. Міцелій цих грибків поширений на природних матеріалах (ґрунт , дерева, кущі, листя) у відкритому середовищі, особливо в сільській місцевості. Тому травма рогівки гілкою дерева або голками хвойних дерев нерідко ускладнюється глибоким грибковим кератитом.
Такий кератит часто приймають за бактеріальний і призначають лікування, яке абсолютно не діє на гіфи грибка. Втрата часу призводить до глибокої виразки рогівки аж до перфорації.
Діагностика захворювання проводиться цитологічного і бактеріологічного дослідження запального детриту.

Акантамебний кератит - це інфекційне ураження рогівки у хворих які носять лінзи і не дотримуються гігієни носіння контактних лінз, плавають чи приймають гарячі ванни, не знімаючи контактних лінз. Інтенсивний біль, почервоніння ока, епітеліальні або субепітеліальні інфільтрати, може бути інфільтрат строми рогівки у вигляді кільця, виразка.
"Кератит - одна з найпоширеніших причин погіршення зору" "Кератит - одна з найпоширеніших причин погіршення зору" Reviewed by Мар'яна on грудня 12, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.