Пекуча та цілюща: молода кропива очищає кров

Цей бур'ян був відомий всім з дитинства, як пекуча рослина. А ще бабусі погрожували неслухняним онукам провести виховну роботу із застосуванням кропиви. Проте, не всі знають про корисні та цілющі властивості цієї зеленої злюки. З її допомогою можна подолати безліч хвороб. Саме о цій порі, вершечки кропиви - найцінніші. 



Що можна приготувати з молодої кропиви з метою оздоровлення?


Листя молодої кропи можна додавати в салат, перед додаванням, промиті верхні листочки слід покласти на 3-5хв. у киплячу воду, тоді - на сито, а далі додати до страви.
Сік для очищення організму. Для соку потрібно зібрати верхівки молодої кропиви, промити, обсушити, і вичавити, відфільтрувати рідину через марлю, складену в 3-4 шари, розлийте в стерилізовані баночки або пляшечки та зберігайте в холодильнику чи морозилці. Взимку його можна додавати в різні напої, страви. Щоб пити свіжий сік, розведіть його кип'яченою водою у співвідношенні 1:3 і вживайте по чайній ложці тричі на день під час їжі.
Для приготування сиропу змішайте склянку кропив'яного соку зі склянкою води, додайте 0,5 склянки меду. Поставте суміш на вогонь і доведіть до кипіння. Так повторіть двічі. Розлийте готовий сироп у баночки, закрийте і зберігайте в холодильнику.
А настій та відвари листя покращують роботу печінки, жовчного міхура, органів травлення. Їх рекомендують при лікуванні туберкульозу та інших легеневих хвороб, кровотеч ( має вітамін К, який відповідає за згортання крові).
Варто знати, що сік з кропиви не можна пити вагітним, алергікам, а також при наявності гіпертонії, нирковій недостатності. Ця рослина протипоказана жінкам, у яких діагностовано міоми та фіброміоми. Загалом перед тим, як вживати кропиву з лікувальною метою, слід проконсультуватися із фахівцями.


Чи зміцнює кропива волосся?


Якщо волосся випадає, дуже добре його ополіскувати відваром кропиви, додавши туди ще корінь лопуха. Або ж зробити маску для волосся з відвару кропиви, кореня лопуха й олії: втирати її треба у шкіру голови (тримати 30-40 хв. у теплі).

Як правильно зібрати й зберігати все, чим корисна корисна кропива?

Кропива дводомна, корисні властивості якої не так високо цінуються в усьому світі, насправді - просте трав'яниста рослина, по всьому стеблу і листкових пластинах, повністю покрита волосками. Саме вони так сильно жалять від найменшого дотику до них. Є багато видів цієї рослини, але для медичних цілей краще всього підходить саме дводомна.
Період цвітіння кропиви - травень-липень. Росте вона по городах, садах, на пустирях, смітниках, канавах та інших місць, які знаходяться поблизу будинків та населених пунктів.
Збирати кропиву потрібно переважно в місяці її цвітіння, з травня по липень. Можна заготовляти всю рослину або окремі частини. Листочки кропиви акуратно знімаються зі стебла, коли вони ще зовсім свіжі. Суцвіття збирають у момент повного розпускання. Стебла підходять в якості сировини. При виготовлені соку використовують всі частини. 
А ось корінь кропиви краще збирати восени або навесні. Для цього, корені найбільших рослин викопують, очищають від залишків землі і промивають в проточній воді. Сушити їх можна в штучній сушці або на відкритому добре провітрюваному місці, де немає прямих сонячних променів.
Відомі також корисні властивості насіння кропиви. Їх збирають в період повного дозрівання, поки вони не висипалися з рослини. Зберігають у картонних коробочках, конвертах або полотняних мішечках. Причина того, чому не можна сушити трави на сонці, не тільки знебарвлення листя, але і втрата частини корисних речовин.
Зберігати висушену продукцію потрібно в закритій ємності, наприклад: в картонних коробках, не більше року. В цілому, цілющі властивості кропиви з часом не втрачаються, але краще в новому сезоні зготувати свіжі рослини.
Наші предки споконвіку зберігали заготовлені лікарські рослини, в тому числі і кропиву, пов'язаними в пучки і підвішеними під балкою в добре провітрюваному приміщенні, куди не потрапляють сонячні промені.
Загалом, кропива подарує і здоров'я, і красу, якщо не лінуватися її збирати і заварювати.
Пекуча та цілюща: молода кропива очищає кров Пекуча та цілюща: молода кропива очищає кров Reviewed by Мар'яна on травня 08, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.