Суд у справі вбивства болгарської студентки: адвокати вважають суд упередженим. Підсудний каже, що в Україні нема демократії

В Івано-Франківському міському суді продовжили розгляд у справі студента з Туркменістану Ельдара Астанова, якого обвинувачують в умисному вбивстві болгарської студентки франківського медичного університету Дішлі Елі Зія.
Справу розглядає колегія суддів — Руденко, Деркач та Хоростіль. Захисники обвинуваченого Кучкуда, Шпак та Розметов.
До суду не з'явились свідки, про причини неявки не повідомили.
Нагадаємо, на минулому засіданні захисник подавав через канцелярію клопотання про відвід суду. Крім того, сьогодні, 6 травня, захисник Розметов подав ще одне клопотання про відвід. Адвокат пояснив, що попереднє клопотання він відкликав, але просить розглядати сьогоднішнє.
Захисник Розметов зачитав своє клопотання, у якому посилається на рішення суду щодо застосування міри запобіжного заходу обвинуваченому. Зокрема вказує на те, що в одному з минулорічних засідань прокурор не подавав клопотання про продовження запобіжного заходу. Та в тому ж засіданні суд продовжив термін тримання під вартою.
Крім того, Розметов наголошує, що тоді у судовому засіданні був відсутній перекладач, і це - порушення прав його підзахисного. Також захисник зазначив, що на його переконання, обвинувальний акт помилково визнаний таким, що відповідає вимогам Кримінально-процесуального Кодексу України.
Відтак, захисник Розметов зазначає, що обвинувальний акт порушує права обвинуваченого на захист. Крім цього захисник додає, що будь-яке рішення, ухвалене за таким обвинувальним актом, буде скасоване.
"Колегія суддів має і мала право повернути обвинувальний акт, про що раніше я клопотав, проте цього не зробила", -  каже захисник Розметов. При цьому він звертає увагу на те, що обвинувальний акт надійшов до суду 9 листопада 2017 року. Наступного дня, 10 листопада був продовжений запобіжний захід тримання під вартою. Отже, як наголошує захисник Розметов, суд незаконно залишав під вартою його підзахисного.
Також, зіславшись на практику Європейського суду з прав людини, зазначив, що суд має обґрунтовувати свої ухвали та ризики наведені у ній. Крім того у клопотанні захисник Розметов додав, що є сумнів, щодо неупередженості колегії суддів і саме тому просить їх відвід.
Інший захисник Шпак звернув увагу, що обвинувачений під вартою вже майже рік та 11 місяців. Також наголосив що 12 квітня суд безпідставно відклав засідання та не заслухав його заяву.
Третя захисниця підтримала колег у клопотанні, звернувши увагу на те, що в ухвалах суду не з'являється конкретизація мотивувальної частини. Також додала, що минулого року був встановлений порядок розгляду справи. Однак неодноразово прокуратура не забезпечувала явку заявлених свідків.
"Я повністю підтримую заяву своїх колег", - зазначила захисник.
Сам обвинувачений Астанов підтримав своїх захисників: "Я не знаю коли це завершиться. Я знаходжусь з 2017 року в тюрмі. Я хотів це сказати ще на минулому засіданні, але мені не дали, тут не та країна, тут нема демократії. Я до 12 квітня голодував і хотів про це сказати, вам було це нецікаво", - зазначив Астанов.
Прокурор Боровик відмітив, що рішення про призначення обвинувального акту прийняте.
"Я не чув того, щоб захист раніше клопотав про те, що акт не відповідає вимогам. Я вважаю, що це якась особиста позиція захисника Розметова. Тому, прошу у клопотанні відмовити", - додав Боровик.
Судді відправились в нарадчу кімнату.
Суд у справі вбивства болгарської студентки: адвокати вважають суд упередженим. Підсудний каже, що в Україні нема демократії Суд у справі вбивства болгарської студентки: адвокати вважають суд упередженим. Підсудний каже, що в Україні нема демократії Reviewed by Мар'яна on травня 06, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.