Три причини, щоб не їсти шашлик

Для багатьох "піти на шашлики" - неодмінний травневий ритуал. Але про що ми не здогадуємося, готуючи та споживаючи цю страву?

Доволі важко приготувати шашлик так, аби шматки м'яса були пропечені рівномірно, це вдається лише спеціалістам. А разом із не просмаженим м'ясом в організм людини потрапляють личинки небезпечних паразитів.
Адже тварин, як проміжних господарів, використовують свинячий і бичачий ціп'яки. У кишівнику тварин утворюється личинка, яка добирається до м'язів і там ховається у капсулу. Личинки чудово витримують маринування, а деякі навіть термічну обробку м'яса. Розповідає Елла Матіяш, лікарка-паразитологиня обласного лабораторного центру МОЗ.

Загроза для людини.
Із непросмаженими шматочками паразити потрапляють в організм, і в людини розвивається така хвороба, як теніїдоз. Із свинячим м'ясом пов'язане ураження людини й трихінельозом (личинки трихінел ховаються у м'язах заражених тварин). Людина споживши заражене м'ясо, вже через декілька днів відчуває перші ознаки гельмінтозу: нутода, біль у животі, підвищення температури.
Симптоми нагадують харчовий розлад, утім якщо не пройти обстеження і курс лікування, личинки можуть потрапити в кров, спровокувати тромбози судин, ураження легень, серця, печінки, нирок тощо.
З недосмаженого м'яса великої рогатої худоби в організм може потрапити кишкова паличка, лістерії, а з курячого шашлика - кампілобактерії, що провокують гострі харчові отруєння.
Щоб бактерії загинули, шашлик має піддаватися термічній обробці впродовж 40 хвилин.
Три причини, щоб не їсти шашлик Три причини, щоб не їсти шашлик Reviewed by Мар'яна on травня 27, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.