Для багатьох "піти на шашлики" - неодмінний травневий ритуал. Але про що ми не здогадуємося, готуючи та споживаючи цю страву?
Доволі важко приготувати шашлик так, аби шматки м'яса були пропечені рівномірно, це вдається лише спеціалістам. А разом із не просмаженим м'ясом в організм людини потрапляють личинки небезпечних паразитів.
Адже тварин, як проміжних господарів, використовують свинячий і бичачий ціп'яки. У кишівнику тварин утворюється личинка, яка добирається до м'язів і там ховається у капсулу. Личинки чудово витримують маринування, а деякі навіть термічну обробку м'яса. Розповідає Елла Матіяш, лікарка-паразитологиня обласного лабораторного центру МОЗ.
Загроза для людини.
Із непросмаженими шматочками паразити потрапляють в організм, і в людини розвивається така хвороба, як теніїдоз. Із свинячим м'ясом пов'язане ураження людини й трихінельозом (личинки трихінел ховаються у м'язах заражених тварин). Людина споживши заражене м'ясо, вже через декілька днів відчуває перші ознаки гельмінтозу: нутода, біль у животі, підвищення температури.
Симптоми нагадують харчовий розлад, утім якщо не пройти обстеження і курс лікування, личинки можуть потрапити в кров, спровокувати тромбози судин, ураження легень, серця, печінки, нирок тощо.
З недосмаженого м'яса великої рогатої худоби в організм може потрапити кишкова паличка, лістерії, а з курячого шашлика - кампілобактерії, що провокують гострі харчові отруєння.
Щоб бактерії загинули, шашлик має піддаватися термічній обробці впродовж 40 хвилин.
Три причини, щоб не їсти шашлик
Reviewed by Мар'яна
on
травня 27, 2019
Rating:
Немає коментарів: