В яких випадках потрібно звертатися до ендокринолога: найпоширеніші захворювання ендокринної системи.

Про найпоширеніші захворювання ендокринної системи, та в яких випадках потрібно звертатися до ендокринолога, розповіла, лікар ендокринолог "Першої приватної лікарні №1" - Чорна Наталія Володимирівна









Найчастіше, до дитячих ендокринологів, звертаються з проблемою щитовидної залози. Це займає 60% всіх звернень - розповідає, Наталія Володимирівна.


Оскільки, ми маємо дефіцит йоду на місцевості, захворювання щитовидної залози є дуже поширеним. Серед проблем щитовидної залози, найбільше насторожує - рак. В нас щорічно, підтверджують діагноз раку щитовидної залози, 1-2 дітям. Тому, небезпечним є те, коли в дитини вузли в щитовидній залозі, ці вузлові форми зобу щитовидної залози, підлягають консультації в Києві, на предмет злоякісності. Скажу, що якщо вчасно, виявлено рак щитовидної залози, він усіпшно лікується (видаляється), і рецидивів немає. Тому, важливо вчасно звернутися до спеціалістів.

Серед захворювань щитовидної залози є дуже велика група автоімунних тиреоїдитів. В цілому, світі росте частка захворювань, які мають автоімунний генез. Тобто, клітини власного організму, стають чужорідними для власного тіла. Наші захисні сили, лейкоцити, хочуть знищити ці клітини і тоді, відбувається зниження функції щитовидної залози.

Також, поширеним захворюванням є дифузні зоби, які зв'язані з недостачою йоду. Дифузні зоби, впливають, не тільки на щитовидну залозу, також,як наслідок - це затримка фізичного, статевого розвитку. 
Саме з такими найпоширенішими захворюваннями щитовидної залози, до нас звертаються.


По чисельності, друга причина звернення до ендокринолога - це затримка фізичного та статевого розвитку. 

В нас на обліку є 90 дітей, які потребують введення гормону росту. Тобто, це ті діти, в яких не просто затримка фізичного розвитку, а не виділяється достатня кількість гормону росту, вони потребують його введення, бо інакше не будуть рости. З цього приводу, ми проводимо спеціальне обстеження, і вже потім назначаємо гормон росту. Забезпечення гормоном росту, йде з державного бюджету. Це дуже дороговартісне лікування, виходить 5-6 тисяч євро, на одну дитину в рік. Проте, держава, в такий не простий час для України, забезпечує дітей гормоном росту.
Дуже часто затримка фізичного розвитку, виникає в результаті соматичного захворювання. В моїй практиці, було до 10 дітей, які прийшли до мене, тільки з тим, що дитина не росте. Під час обстеження, ми виявили досить складну патологію нирок.Батьки про таке, навіть не думали. 
Є дуже багато дітей, які мають затримку росту в зв'язку з генетичною патологією. З поломкою хромосом, яку теж потрібно виявити вчасно. Якщо дитина, відстає від ровесників в класі, то не варто дослухатися до "сусідів", які кажуть, що "нічого, піде в армію виросте", не потрібно дослуховуватися і до того, що "ви маленькі, і дитина ваша маленька". Тому, що це теж не завжди себе виправдовує. Якщо є затримка, потрібно звернутися до ендокринолога.

Також є велика група дітей, з порушенням статевого розвитку. Якщо статевий розвиток не наступає, в дівчаток до 11-12 років, в хлопчиків до 13-14 років, також, варто звернутися до ендокринолога.

В структурі найпоширеніших захворювань ендокринної системи, має місце і цукровий діабет, проте він займає 2-3%. 

Але, це захворювання є дуже серйозним, і потребує вчасної діагностики. Цукровий діабет легко діагностувати, в кожному населеному пункті роблять аналіз цукру в крові. Проте, до нас часто приходять діти, в дуже важких станах, поступають в реанімацію. Коли дитина, лікувалася в уролога з циститом, а насправді там вже був цукровий діабет. Це основна група.
Є ще група захворювань -  гіпофізу ( гіпоталамосу). Це коли є ожиріння і полоси розтяжіння в підлітковому віці. Ці полоси розтяжіння є патологічним ожирінням. В такому випадку, також потрібно звертатися до ендокринолога.

Які симптоми свідчать, про проблеми з щитовидною залозою?

Про проблеми, свідчать такі симптоми:
  • Втома.
  • Слабкість.
  • Поганий ріст - також, може бути ознакою, зниженою функцією щитовидної залози.
  • Анемія - яка, не піддається лікування.
  • Затримка статевого розвитку.
  • Випадіння волосся.
  • Сухість шкіри.
  • Дифузно токсичний зоб - коли дрожать руки, пітливість, подразливість, нервовість, пришвидшене серцебиття.
Саме з такими симптомами слід звернутися до ендокринолога.
В яких випадках потрібно звертатися до ендокринолога: найпоширеніші захворювання ендокринної системи. В яких випадках потрібно звертатися до ендокринолога: найпоширеніші захворювання ендокринної системи. Reviewed by Мар'яна on травня 21, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.