Чому ваша дитина часто хворіє: лікар імунолог Ірина Федорин

Питання, яке турбує кожного з батьків - "Чому дітки так часто хворіють?". Про причини захворювань, розповіла лікар імунолог "Приватної дитячої поліклініки №1" - Ірина Федорин.











Кожна людина у своєму житті зустрічається з великою кількістю вірусів і мікробів. До того часу, поки до більшості з них в організмі не буду вироблений захист - іншими словами імунітет, інфекційні хвороби - неминучі. Тому, діти хворіють частіше ніж дорослі, адже у них ще не виробився захист від більшості інфекцій. Проте, завжди знайдеться новий мікроорганізм, від якого захисту немає. Тому, хворіють усі - і діти, і дорослі - розповідає лікар імунолог Ірина Ярославівна.

Давайте розберемося, що ж таке імунітет? Він поділяється на вроджений, що передається від матері і набутий - тобто такий, який організм вибрав самостійно.

У новонародженого майже така кров, як у його матері. Тобто, він уже має вроджений імунітет до тих інфекційних хвороб, якими перехворіла мама. Проте, це не надовго, місяців на 3-4, у кращому випадку на 6( при природному вигодовуванні). Тому, правильно доглядати дитину потрібно з моменту народження, щоб до 3-6 місяців зробити її здатною боротися з інфекційними хворобами.

На процес формування імунітету впливає цілий ряд вроджених факторів, які залежать як від стану здоров'я мами і тата, так і  від перебігу вагітності, особливо від перенесених за цей час інфекцій. Також, на рівень імунітету  впливає спосіб життя дитини, яка вже народилася.

Ми вже говорили, що дитина частіше хворіє ніж дорослий, тож можемо зробити висновок, що абсолютно не принципово - хворіти чи не хворіти. Важливо, як хворіти - наскільки часто і на скільки важко.

Якщо часті захворювання проявляються тільки вірусними інфекціями, що минають за тиждень - тоді, це нормально для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Але, якщо дитина має хронічне захворювання ( бронхіальну астму, цукровий діабет, та інше), то вірусні інфекції спричинятимуть загострення цих хронічних захворювань. Такі дітки, повинні бути проконсультованими імунологом. Розглянемо інший випадок. Якщо дитина хворіє на рідкісне і дуже важке захворювання, як вроджений імунодефіцит, вірусні інфекції можуть призвести до її смерті. Тому, таким діткам, важливо бути під наглядом імунолога.

Повернемося до цілком здорових "часто хворіючих" дітей. У батьків виникає абсолютно здорова потреба покращити імунітет своїх чад. Розберемося в цьому детальніше. Стимулятори імунітету діляться на фармакологічні і фізіологічні. Фармакологічні - це конкретні ліки, фізіологічні - певні форми нормального ( природного, фізіологічного) способу життя, що дозволяють підсилити імунітет.

Загальний рівень здоров'я, багато в чому залежить від навантаження на всі основні системи: серце, судини, легені, та інше - все це повинно працювати.
Словом, імунітет - це не розмите поняття. Це конкретні органи, що синтезують абсолютно конкретні захисні клітини та речовини. І робота цих органів багато в чому залежить від того, як і з яким навантаженням працюють інші системи.

Виходячи з цього, постають актуальні питання: подивитися телевізор чи погуляти? одягнути чи не одягнути? а від душі нагодувати і загнати в ліжко - це як?

Ось і виходить, що природних стимуляторів всього три: неперегодувати, неперегрівати і рухатися. У кожному вказаному напрямку недопустимий екстремізм - не потрібно свідомо морити голодом, примушувати бігати 10 км в день, та виганяти роздягненим на мороз. Важливіше інше: протилежні дії ( надмірна їжа і тепло, обмеження рухової активності) дуже швидко призводять до пригнічення імунітету ( часті інфекційні хвороби), або до неправильності імунітету, тобто, начебто, реагує, але не так, як треба ( алергічні або інфекційно-алергічні хвороби).

Тому, висновок один - не заважайте імунітету вашої дитини нормально розвиватися.


Чому ваша дитина часто хворіє: лікар імунолог Ірина Федорин Чому ваша дитина часто хворіє: лікар імунолог Ірина Федорин Reviewed by Мар'яна on травня 27, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.