Як визначити, що у Вашої дитини "збільшені аденоїди": лікар отоларинголог Орловська Руслана Миколаївна

️"Збільшені аденоїди". Це визначення часто чуємо від педіатрів, сімейних лікарів, батьків. То що ж таке аденоїди і як визначити, що у Вашої дитини вони збільшені? - лікар отоларинголог "Першої приватної дитячої поліклініки №1" - Орловська Руслана Миколаївна











Насправді "аденоїди" -це  патологічне розростання (гіпертрофія) лімфоїдної тканини носоглоткового мигдалика, частіше у дітей 3-10 років. Тобто мигдалик один, але часто ми звикли називати його у множині.

Цей мигдалик знаходиться на задній стінці носоглотки, але через певний ряд причин здатний збільшуватися і частково, або повністю перекривати носові ходи дитини. Цим самим викликаючи наступні симптоми:

  • порушення носового дихання(часткове або повне); хронічний нежить.
  • гугнявість, неспокійний сон з відкритим ротом та хропінням;
  • формування "аденоїдного виразу обличчя";
  • погіршення слуху;
  • зниження працездатності у школярів, часті простудні захворювання і ряд інших захворювань.
Якщо у Вашої дитини є один або декілька симптомів з вищеперечислених - це серйозний привід задуматися і звернутися до лікаря для подальшого обстеження та лікування. 
Ендоскопія  носоглотки у діагностиці аденоїдів. Одним з найточніших і найбезпечніших методів діагностики аденоїдних вегетацій у дітей залишається ендоскопічне обстеження носоглотки. 

  Безпечна, проста а, головне, об’єктивна процедура доступна для діток з народження, говорячи про світловолоконні (гнучкі) ендоскопи і з 3,5-4 річного віку, якщо мова йде про ригідні (негнучкі) ендоскопи. Звичайно, все відносно. Інколи ендоскопічне обстеження не вдається провести дитині і 10 років. Все буде залежати від можливості знайти «спільну мову» з дитиною, її довіри до лікаря та підтримки з боку батьків.Та все ж, більшість діток легко та просто переносять дану процедуру. 


      Які ж основні моменти проведення правильної ендоскопії носоглотки?

1.️ Перш за все, для легкого обстеження носоглоткового мигдалика , а головне, правильної постановки діагнозу є необхідність в повному здоров’ї маленького пацієнта (не менше ніж 2-3тиж після останньої інфекції верхніх дихальних шляхів). Це дозволить об’єктивно оцінити стан НГМ і ступ його гіпертрофії.

2.️ Безпосередньо перед процедурою не використовувати жодних крапель для носу.

3. Обов’язково зазначити лікарю, якщо у дитини були реакції на медикаменти і які саме. Так як перед ендоскопією може проводитися так звана, анемізація і місцеве знеболення для повної комфортності та безболісного проведення обстеження.

     Сама ендоскопія носу та носоглотки може тривати близько хвилини. Все залежатиме від поведінки пацієнта, дотримання ним основних вимог. Після даної процедури лікар збереже зображення тих патологічних відхилень,які спостерігаються у дитини,або ж радо повідомить про відсутність останніх. 

     При бажанні батьків дані зображення можуть бути роздруковані для подальшого порівняння стану аденоїдів після призначеного лікування.

      Ендоскопія носу та носоглотки використовується для діагностики не тільки аденоїдів, а й інших патологій: викривлення носової перегородки в задніх відділах, де проведення візуального огляду при передній риноскопії не можливе, патологічні зміни та розростання носових раковин, поліпи, зміни слизової оболонки при алергічному риніті і ін.

    Радо чекаємо вас у "Першій приватній дитячій поліклініклінці №1", для обстеження Ваших діток.
Як визначити, що у Вашої дитини "збільшені аденоїди": лікар отоларинголог Орловська Руслана Миколаївна Як визначити, що у Вашої дитини "збільшені аденоїди": лікар отоларинголог Орловська Руслана Миколаївна Reviewed by Мар'яна on травня 09, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.