Чому для дітей так важливо слухати казки?

Казка є невід'ємним елементом у вихованні дітей. Вона доступною мовою вчить дітей життя. Саме з них діти беруть багато корисних знань: перші уявлення про час та простір, про зв'язки людини з природою, з предметним світом.





Якщо ви хочете, щоб ваші діти були розумними, читайте їм казки. Якщо ви хочете, щоб вони були ще розумніше, читайте їм ще більше казок.
Діти зі сімей, де не читають вголос, до п'яти років чули менш як 5 тисяч слів. Науковці пояснюють: слова з книжок - різноманітніші ніж звичайна побутова лексика. Ось декілька причин, чому казки настільки важливі для прочитання в дитинстві.

  • Казки вчать дітей переборювати труднощі. Навіть у дорослому віці ми вчимось у казкових персонажів. Казкові герої допомагають нам, тому що ми пов'язуємо їх перипетії з нашим власним життям, мріями, тривогами та розмірковуємо над тим, як би ми вчинили на їхньому місці. 
  • Казки розвивають емоційну стійкість. Казки розповідають про реальні проблеми, з якими зіштовхується практично кожна людина, і роблять це за допомогою фантастичних сюжетів. Казки допомагають дітям усвідомлювати, що погане може трапитися з кожною людиною.
  • За допомогою казки ми вивчаємо розмовну мову. Ми зустрічаємо казки в різних парафразах і пантомімах, вони допомагають нам розуміти алегоричні вислови й делікатно висловлювати свою думку.
  • Казки розвивають уяву дитини.
  • З їх допомогою можна навчитись мислити критично.
  • Казки дають урок. Використовуйте казки, щоб давати дитині уроки моральності.

Як обрати літературу для дітей?

Вибір казкової літератури варто проводити з серйозністю. 
  • Зверніть увагу на характер і темперамент своєї дитини. Активним дітям краще розповідати спокійні історії. Якщо малюк розбалуваний і постійно пустує - не читайте книги про хуліганів, якщо звичайно хуліганство в оповіданні не підлягає покаранню. При цьому він повинен винести мораль про можливість покарання.
  • Читайте повісті - страшилки. Щоб діти були готові в майбутньому зустрітися з жорстокими моментами сучасного світу.
  • Дітям до 3-ох років, потрібно читати казки з нескладним змістом, в коротких обсягах, з простими і зрозумілими словами. Герої які мають бути тваринами, адже дітям краще їх сприймати. Читати потрібно з виразом, не поспішаючи. У цей період основним завданням батьків є прищепити любов до літературного мистецтва. 
  • Малюки дошкільного віку сприймають більш складні історії, тому обсяг розповіді може бути більше ніж раніше.

Після читання не забувайте обговорити казку з дитиною, запитайте в неї, які моменти запам'яталися найбільше, і який повчальний урок дитина винесла із почутої історії. 
Чому для дітей так важливо слухати казки? Чому для дітей так важливо слухати казки? Reviewed by Мар'яна on травня 29, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.