До кінця року 24 дитини з Прикарпаття отримають кохлеарні імпланти

На сьогодні в Івано-Франківській області є 588 дітей з порушенням слуху. З них 402 – діти з інвалідністю.
В Івано-Франківській області кохлеарними імплантатами користується 78 дітей. Ще 24 дитини мають прооперувати до кінця року за державні кошти, пише Репортер.
Загалом в Україні у черзі на кохлеарну імплантацію зареєстровані 379 дітей і коштів, кажуть у Мінфіні, має вистачити на всіх. Адже заклали на програму 450 млн грн.
Поза чергою на встановлення кохлеарних імплантатів можуть потрапити діти учасників АТО / ООС або ж діти, які перенесли хворобу, в результаті якої втратили слух.
«В середньому на рік ми беремо на облік 8-10 дітей, які мають знижений слух, – пояснює керівниця центру реабілітації дітей з порушенням слуху та мови, лікар-сурдолог Марія Вутто. – Та не все порушення слуху підлягає формі інвалідності. Інвалідністю визначається або повна втрата слуху, або приглуховатість другого-третього ступеня. Тобто, коли дитина потребує слухових апаратів або кохлеарних імплантатів».
Слухові апарати використовуються, коли є приглуховатість. Вони тільки підсилюють слух. Натомість кохлеарні імплантати встановлюють у випадку повної втрати. Це свого роду протез, який вживлюється у внутрішнє вухо і відновлює його функцію.
«Імплантат складається із внут­рішньої частини, власне імпланта, і мовного процесора, який розташовується за вухом, – розповідає Марія Вутто. – Внут­рішня частина, яка знаходиться безпосередньо в завитці, не замінюється. Тобто її встановлюють на все життя. А мовний процесор має змінюватись раз на п’ять років».
Система працює так: звуки сприймаються мікрофоном мовного процесора, який аналізує їх і кодує в послідовність електричних імпульсів. Потім ці імпульси передавач посилає через шкіру до імпланту, а той передає на електроди в равлику. Слуховий нерв сприймає їх і посилає у слухові цент­ри мозку. Мозок розпізнає передані сигнали як звук.

http://firtka.if.ua/blog/view/do-kintsia-roku-24-ditini-z-prikarpattia-otrimaiut-kokhlearni-implanti
До кінця року 24 дитини з Прикарпаття отримають кохлеарні імпланти До кінця року 24 дитини з Прикарпаття отримають кохлеарні імпланти Reviewed by Мар'яна on червня 12, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.