Заїкання у дітей: причини і методи лікування

Заїканням називають порушення темпу і плавності мовлення. Чому виникає така патологія, та як лікують дитяче заїкання, розповідає лікар-логопед "Приватної дитячої поліклініки №1" - Середяк Оксана Євгенівна.






Заїкання буває як і в дитячому так і в підлітковому віці. Це порушення темпу і плавності мовлення. Цю патологію ще називають логоневрозом, - пояснює Оксана Євгенівна.

Які причини виникнення заїкання у дітей?

Причини заїкання різні. Проте, їх можна розділити на три основних групи: фізіологічні, соціальні та психологічні.
Фізіологічні причини заїкання можуть бути обумовлені спадковою схильністю, родовою травмою, захворюванням нервової системи. Розвинутися заїкання може і в результаті нервового виснаження.
Соціальні причини заїкання. Однією з причин цієї групи, може мати місце, проблема недостатньої реалізації заходів з боку батьків дитини, спрямованих на формування його промови. В результаті може бути порушена вимова звуків.
Психологічні причини. Такі причини обумовлюються емоційним станом дитини. Спровокувати заїкання може сильне і раптове психоемоційне потрясіння.
Діти в яких є спадковість до цієї вади, при найменшому стресі починають заїкатися. Тому батькам не варто зволікати. Також в хлопчиків при мутаційному періоді часто виникає запинання, тому цю проблему потрібно ліквідувати до цього періоду. Оскільки вона зафіксовується, і також при будь-якому стресі, одразу проявляється.

Які бувають симптоми та форми заїкання?

Порушення мови при заїканні можуть бути наступного характеру:
  • Частотні повтори слів чи окремих звуків;
  • Збільшення часу, який людина витрачає на відтворення звуків чи складів;
  • Часті зупинки мови;
  • Нерішучість при відтворені звуків чи складів, через що псується ритміка мови.
За характером порушення мови форми заїкання бувають такими:
  • Тонічна - характеризується паузою при відтворенні звуків чи складів або розтягуванням якогось звуку;
  • Клонічна - спостерігається у випадку, коли декілька разів повторюються одні й ті самі звуки, склади чи слова;
  • Змішана - одночасно спостерігаються порушення мови, які є характерними для тонічної та клонічної форм заїкання.

Як виникає заїкання?

Порушення мови при заїканні викликані спазматичним станом структур, які приймають участь у формуванні мови, такі як: язик, м'яке піднебіння, губи, м'язовий апарат гортані. Вправи від заїкання спрямовані на усунення цих спазматичних скорочень. Вони виникають тому, що у рухових мовних центрах, які знаходяться у головному мозку, утворюється надмірне збудження нервових структур, яке поширюється на сусідні дихальні центри і центри, що відповідають за емоції.

Як лікують заїкання?

Вада, яка виникає піддається лікуванню. В першу чергу, має бути мовлення під контролем. З дітьми, ми починаємо працювати над диханням. За допомогою дихальних вправ виявляється сприятливий вплив на дихальну систему. Діафрагма в цьому випадку тренується так, що вона починає брати безпосередньо участь в утворенні голосу. Крім цього, дитина навчається глибоко дихати, голосові зв'язки за рахунок вправ, набувають великої рухливості, що в свою чергу, дозволяє домогтися їх тісного замикання під час розмови.
При потребі, необхідно відвідати невропатолога, який включить медикаментозне лікування.
Також, батькам варто не відкладати проблему на потім. В лікуванні, найбільш важливим є сприятливий час для цього. Найкраще почати, до вступу дитини в школу. Щоб ця вада, нестала причиною насмішок з вашої дитини. Тому, якщо виникла проблема, її потрібно вирішувати якомога раніше.
Заїкання у дітей: причини і методи лікування Заїкання у дітей: причини і методи лікування Reviewed by Мар'яна on червня 05, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.