Клітковина - це речовина, з якої складаються оболонки клітин рослин. Якщо ви хочете жити довгим, здоровим життям, клітковина повинна стати вашою найважливішою дієтичною складовою. Її потрібно вживати щодня.
Користь клітковини.
Клітковина зустрічається в стінках клітин рослин, де забезпечує структуру та виконує функцію своєрідного скелету. Вона не засвоюється організмом людини, тому не дає поживних речовин чи калорій. Попри це, волокна клітковини є критично важливими для нашого здоров'я.
Існують два типи клітковини: розчинна та нерозчинна. Розчинна клітковина сприяє зниженню рівня глюкози та холестерину в крові. Нерозчинна клітковина діє як щітка, яка очищає травний тракт.
Регулярне споживання продуктів, багатих на клітковину допомагає впоратися із запорами. Щоденний раціон з великою кількістю клітковини стане профілактикою раку товстої і прямої кишки.
Клітковина вбирає надлишки жовчі, яку вважають причиною цього виду раку.
Їжа багата на клітковину, допомагає організму залишатися здоровим, а тілу бути в формі. Клітковина досить швидко викликає відчуття ситості, що знижує ризик переїдання.
Калорій вона не містить, тому її споживання сприяє схудненню. Клітковина знижує ризик захворювань серця.
Відомо, що їжа, багата на клітковину, також містить багато калію і магнію, ці дві речовини необхідні для регулювання кров'яного тиску.
Діабетикам рекомендується споживати продукти, що містять клітковину, вона сприяє нормалізації рівня цукру в крові.
Клітковина сприяє детоксикації організму. Завдяки процесу, який називається осмос, харчові волокна вбирають рідину, що містить токсини, та виводять ці речовини з тіла.
Продукти в яких найбільший вміст клітковини.
Найбільше клітковини міститься в яблуках, грушах, малині, суниці, горіхах, куразі, фініках, чорносливі, інжирі. Клітковина також міститься у вівсянці, гречці, бобах, моркві, шпинаті, сушених грибах.
Для того, щоб збільшити кількість харчових волокон у вашому раціоні слід робити наступне:
- Замініть яловичину або свинину на квасолю;
- Снідайте вівсяною кашею з ягодами або нарізаними фруктами;
- Перекушуйте багатими на харчові волокна продуктами ( з висівки спельти та конпель);
- Відмовтеся від печива, крекерів, чіпсів та газованих напоїв;
- Обирайте хліб з цільного зерна, а не з білого борошна;
- Додавайте до щоденних страв (рагу, супи, салати) насіння чіа та льону.
Отримайте всю користь від цього вкрай важливого компоненту харчування. Їсти більше овочів та фруктів - це відмінний спосіб продовжити життя та зберегти міцне здоров'я.
Користь клітковини для організму людини
Reviewed by Мар'яна
on
червня 06, 2019
Rating:

Немає коментарів: