Навіщо захищати очі від сонця: лікар-офтальмолог

Шкоду ультрафіолетових променів для наших очей ніхто не відміняв. Випромінювання УФ негативно впливає на людську шкіру і на тканини ока. Пояснює лікар-офтальмолог Оптики "Горизонт" - Кудра Ірина Ярославівна.





Тривалий вплив УФ на око, може викликати появу наступних захворювань:
  • Катаракти;
  • Хронічного фотокератиту;
  • Недоброякісні утворення тканини (меланома);
  • Наростання на рогівку кон'юнктиви(птеригіум);
  • Глаукоми;
  • Пігментні плями чи утворення на сітківці (макулодистрофія).
Всі ці захворювання призводять до зниження зору. Меланома - небезпечне новоутворення яке найчастіше розвивається на шкірі ( на місці родимки чи пігментної плями). Втім, ця пухлина може утворитися і на райдужній оболонці ока. Меланома - дуже агресивна пухлина.Серед усіх онкозахворювань ока, вона є найпоширенішою. В 15% випадків, саме ця патологія призводить до смерті пацієнта. В зоні ризику люди світлоокі, світлошкірі, а також ті в кого в родині хтось хворіє на меломану.
Для захисту від сонячного впливу необхідно носити сонцезахисні окуляри. Вони як допоміжний елемент, покращують контраст зору, оберігають від негативного впливу випромінювання.
УФ - світло - це електромагнітні хвилі довжиною до 100-400 нм. Залежно від розміру хвилі промені, що випромінюють УФ діляться на:
УФ - С потоки не дістають до зеленої поверхні.
УФ - В потоки характеризуються значним негативним впливом на рогівку.
УФ - А потоки проникають всередину ока і є найбільш небезпечними.
Сильний негативний вплив на здоров'я людського ока мають А і Б промені.

Як правильно обрати сонцезахисні окуляри?

Влітку придбати сонцезахисні окуляри можна будь-де: в магазині, на ринку і навіть посеред вулиці. Але, я, як лікар-офтальмолог раджу не кидатися на низьку ціну, а купувати окуляри у спеціалізованих магазинах-оптиках, де їх відразу ж можна перевірити і на ступінь захисту проти випромінювання. Адже, якщо його не має окуляри, можуть лише нашкодити, бо в окулярах зіниця розширюється і поглинає ще більше ультрафіолету.
Вибираючи якісні окуляри потрібно вирішити, де ви їх будете носити і з якою метою. Від цього залежить ступінь захисту майбутнього аксесуара. Для цього виробники використовують спеціальне маркування на внутрішній стороні дужки окулярів.

"0" - цю групу представляють окуляри, лінзи яких пропускають 80% до 100% сонячних променів. Захисну функцію вони практично не виконують, тому підходять тільки для північних широт або похмурих днів в південних регіонах.

"1" - такі окуляри пропускають від 43% до 80% сонячного випромінювання. Це вже оптимальний міський варіант в наших широтах.

"2"- лінзи пропускають від 18% до 43% УФ. Цей клас аксесуарів підійде для міста в південих регіонах України.\

"3" - лінзи з таким ступенем захисту пропускають до очей лише 8-18% сонячного випромінювання. Такий аксесуар необхідний, якщо ви збираєтесь відпочивати на морі або в тропічних країнах.

"4" - Ці окуляри мають максимальний захист так як пропускають від 3 до 8% променів від сонця. Вони необхідні тільки у високогір'ї, в країнах, що лежать в екваторі.
Крім цифрового позначення, ступінь захисту сонцезахисних окулярів може позначатися термінами: Cosmetic, General та High - protection.

Окуляри з поляризованими лінзами є особливою категорією сонцезахисних окулярів. Вони призначені для водіїв, любителів водних та зимових видів спорту. Такі окуляри крім УФ, здатні захистити очі від відблисків на поверхні мокрої дороги на снігу і воді.

Є ще фотохромні лінзи зі сріблом, які називають "хамелеонами". Вони темніють поступово, у муру того, як зростає яскравість світла. 

Бувають сонцезахисні лінзи, які об'єднують і поляризаційні і фотохромні властивості. Такі лінзи є більш універсальними.

Скло чи пластик?

Лінзи сонцезахисних окулярів можуть бути скляними або пластиковими. Будь-які скляні лінзи чи пластикові лінзи, в тій чи іншій мірі здатні затримувати УФ промені. Пластикові лінзи виготовляються з полікарбонатного або акрилового пластика. Розбити їх не так просто, та і пластикові більш безпечні. Ось порівняльна характеристика:


СКЛО
                         ПЛАСТИК
ПОШКОДЖЕННЯ
Небезпечне пошкодити око при розбиті.
Безпечне
ВАГА ОКУЛЯРІВ
Важкі
Легкі
ЗАПОТІВАННЯ
Швидке і більш запотівають
Менш запотівають
ПОДРЯПИНИ
Менше
Більше
ДІТЯМ, СПОРТСМЕНАМ, ВОДІЯМ
Не дозволено
Лише пластик дозволений
ЗАХИСТ ВІД УФ
Одинаково
Одинаково
СПОТВОРЕННЯ ЗОБРАЖЕННЯ
Менше
Більше

Чому не слід купляти окуляри на базарі?

Для придбання якісних поляризаційних окулярів для сонця необхідно звертатися в спеціалізований магазин- оптики. Професійні працівники підберуть якісні і відповідні для вас варіанти. На всю продукцію магазин-оптики надають гарантії, щодо обслуговування ( ремонту), вся продукція перевірена і має сертифікат.
Підбираючи вподобану модель окулярів, необхідно упевнитись, що:
  1. Що через скло лінз картина не змінюється;
  2. Скло різних відтінків не повинно мати ефекту фарбування через них;
  3. Кожна модель має сертифікаційне підтвердження;
  4. Знявши окуляри, порівняти видимість предметів наяву, якщо немає спотворення значить шкоди зору не буде.
На кожній брендовій моделі окулярів від сонця вказується країна виробника і номер випущеної партії. Всі дані при впливі на них ще не повинні стиратися.
Перевірка захищеності від негативного  УФ- впливу здійснюється UV - тестері, який є в Опитці "Горизонт". Це обладнання пропускає хвилі УФ, а вбудований датчик обчислює поглинаючий спектр впливу. Граничним розміром допустимого значення буде 400нм, на базарі такого приладу немає.
Короткозорим або далекозорим людям рекомендується купувати сонцезахисні окуляри ( фотохромні або тоновані) з діоптріями для хорошого зору і захисту від сонця. Для цього необхідно просто отримати рецепт у офтальмолога і звернутися в хороший магазин- оптику.
Навіщо захищати очі від сонця: лікар-офтальмолог Навіщо захищати очі від сонця: лікар-офтальмолог Reviewed by Мар'яна on липня 01, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.