Як виховувати гіперактивну дитину: лікар-психолог

Гіперактивна дитина, перш за все, потрібно визначити, що саме називають гіперактивністю. Адже часто це поняття трактують невірно, плутаючи з педагогічною занедбаністю. А дехто і взагалі зі звичайною природною дитячою активністю. Розповідає лікар-психолог "Приватної дитячої поліклініки №1" - Семанів Світлана Зіновіївна.









Що таке гіперактивність?


Якщо ми говоримо про гіперактивний синдром, який є медичним діагнозом, то це органічне ураження мозку і порушення в ньому обмінних процесів. Ставиться цей діагноз на основі певних обстежень і в лікуванні не обійтися без медикаментозної терапії. Якщо під гіперактивністю ми маємо на увазі надмірну активність дитини, а обстеження показують норму, то тут можна говорити про відсутність належного виховання дитини. Ну і є випадки, коли батьки вважають гіперактивністю нормальний розвиток дитини, сприймаючи її нормальну вікову активність як ненормальну.

Причини гіперактивності дітей?


У першому випадку це вроджені патології - стрес або травма матері під час вагітності, інфекції та інше, або ж набуті в процесі пологів - стрімкі пологи, обвиття пуповиною і тому подібне. В другому - це неправильна поведінка батьків у вихованні дитини. Коли дитина не чує слова «ні» та не навчена нормам поведінки.

Коли у дітей можуть проявлятися ознаки гіперактивності? 

Гіперактивність - як діагноз, проявляється з народження. Це висока збудливість дитини, порушення сну, частий плач без причини. До року, при якісному обстеженні, можна підтвердити або спростувати цей діагноз. Гіперактивність - як розлади поведінки, проявляється ближче до двох-трьох років, іноді раніше, і вона як правило є ситуативною. Коли у дитини формується розуміння причинно-наслідкових зв'язків, а разом з тим і вміння маніпулювати.


Які наслідки гіперактивності? 


В кожному випадку наслідки приблизно однакові. Найперше - така дитина постійно збуджена, у неї поганий сон. Дитині важко порозумітися, важко адаптуватися в соціумі - садок, школа. Такі діти є проблемою в своїх групах, адже їх поведінка носить не просто надто активний характер, а має елементи агресії. 


Як виховувати гіперактивну дитину?


В першому випадку без лікування не обійтися. Медикаментозна терапія у невропатолога плюс корекційна робота у психотерапевта. При педагогічній занедбаності достатньо буде консультування у психолога для допомоги у формуванні нових навичок дитини. Тут добре допомагає режим дня, відміна гаджетів і зменшення споживання цукру. А також зміна поведінки батьків стосовно дитини. Встановлення правил і меж. Вміння правильно реагувати на дитячі маніпуляції і провокації.
Як виховувати гіперактивну дитину: лікар-психолог Як виховувати гіперактивну дитину: лікар-психолог Reviewed by Мар'яна on серпня 30, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.