Діти і контактні лінзи: користь та шкода?

Контактні лінзи - це зручний спосіб корекції зору. Проте, існує думка, що дітям заборонено їх використовувати. Чи справді це так, ми дізналися в лікаря-офтальмолога медичного центру "Дитячий зір" - Гаврилишин Тетяни Олексіївни.










Існує така думка, що дітям не можна використовувати  контактні лінзи, що Ви як лікар-офтальмолог думаєте про це?

Насправді - це міф. Дітям можна використовувати контактні лізни, але потрібно ретельно за ними доглядати. В свою чергу, батькам портібно уважно спостергіати за станом ока дитини, адже діти не завжди можуть пояснити, що їх турбує. Головне - дотримуватися певних правил носіння контактних лінз, і тоді всі залишаться задоволенні.


Яка перевага контактних лінз над окулярами?

Є декілька переваг в носінні контактних лінз:
  • Лінза відповідає вигину ока, тому забезпечує більш широке поле зору, не спотворює зображення;
  • Носіння лінз не залежить від похідних умов, лінзи не запотівають при зміні температури у холодну пору;
  • Абсолютна свобода рухів, дитина може бігати, стрибати, грати у рухливі ігри, не боячись впустити чи розбити окуляри.
  • Лінзи - незамінні для юних спортсменів, гімнастика, танці, командні види спорту є доступними для дітей з вадами зору, які користуються контактною корекцією.
  • Носіння лінз виключає травматизм від розбитих окулярів (оправа, окулярна лінза);
  • Знімається питання психологічного дискомфорту та можливих комплексів, оскільки не завжди дитина та батьки готові до того, що дитина повинна носити окуляри, а ще носіння окулярів може стати приводом для насмішок з боку однолітків;
  • За допомогою контактної лінзи можна приховати вроджені дефекти ока, та зміни внаслідок травм, але тоді лінза виготовляється на індивідуальне замовлення, з особливістю малюнку, та такий варіант також можливий.

З якого віку можна почати користуватися контактними лінзами?

Я дотримуюся думки, що вікових обмежень щодо носіння лінз немає. Адже існують такі захворювання, при яких лінзи потрібно одягнути немовлятам. Дітям, зазвичай подобається носити контактні лінзи, а батьки не повинні забувати про дотримання гігієни при їх використанні. Згодом, коли дитина стає старшою, і зможе сама одягати лінзи, батькам потрібно навчити дитину догляду за контактними лінзами. І звісно, обов'язково має бути професійне спостереження в офтальмолога.

Як правильно вибрати лінзи для дитини?

Для того, щоб почати користуватися контактними лінзами потрібно врахувати декілька факторів таких, як: 
  • Радіус кривизни рогівки, важливо, щоб оптика підходила оку і в процесі користування не приносила дискомфорту; 
  • Матеріал, дітям рекомендовано лінзи з силікон-гідрогелю, цей матеріал м'який і комфортний при носінні;
  • Термін носіння - одноденні, двотижневі, місячні, трьохмісячні лінзи. Найоптимальніший буде перший варіант, але якщо враховувати матеріальну сторону, то підійде варіант лінз для місячного носіння;
  • Киснепроникність і вміст вологи в лінзі, ці показники відповідають за комфорт при носінні лінз;
  • Важливо, щоб оптика відповідала рецепту, гострота зору в контактній лінзі повинна бути високою;
  • Необхідно, правильно підібрати розчин для очистки та зберігання контактних лінз, кращим варіантом буде розчин з гіалуроновою кислотою, який мінімізує можливий дискомфорт при носінні.
Дітям сподобається носити контактні лінзи, якщо їх правильно підібрати. Але, не забувайте, щодо підбору такого виду корекції потрібно відноситися досить відповідально.

Діти і контактні лінзи: користь та шкода? Діти і контактні лінзи: користь та шкода? Reviewed by Мар'яна on серпня 09, 2019 Rating: 5

2 коментарі:

На платформі Blogger.