Біль в суглобах: лікар-ревматолог

Біль у суглобах - поширена проблема, яка може бути пов'язана з безліччю причин. Розповідає лікар-ревматолог "Амбулаторії сімейної медицини" - Савчук Лілія Миколаївна.

Біль в суглобах може супроводжувати певні стани організму і бути другорядними симптомами, наприклад, при метеозалежності, гарячці, інфекційних захворюваннях, та інших. Проте, також може свідчити і про близько 170 захворювань, тому дуже важливо вчасно звернутися до лікаря-спеціаліста, щоб діагностувати причину болю. Розповідає - Лілія Миколаївна.

Якщо біль триває від 1-5 днів, та не супроводжується явними ознаками запаленнями, припухлість, почервоніння, біль при дотику, підвищення місцевої температури і проходить самостійно, без використання допоміжних засобів (ліків, гелів, мазей, компресів, фіто-препаратів.) то, в більшості випадків, такий біль є відносно безпечним. Але, якщо біль триває 1-2 тижні, та носить постійний характер, обов'язково потрібно звернутися до лікаря, адже, вчасна діагностика є запорукою одужання.

Ревматичні хвороби налічують близько 170 захворювань і майже кожне з них супроводжується болем у суглобах та запаленням суглобів. Згідно статистичних даних 30% суспільства має патологію суглобів. Вчасне звернення з проблемою суглобів до лікаря-ревматолога покращує прогноз захворювання і якість життя, також, допоможе зберегти функціональність суглобів і працездатність людини.

Найчастіше в практиці лікаря-ревматолога зустрічаються такі захворювання як:  остеоартроз (остеоартрит), подагричний артрит, аутоімунні захворювання суглобів (ревматоїдний артрит), псоріатичний артрит, та інші.

Остеоартроз (остеоартрит) - пов'язаний з поступовим руйнуванням хряща. Частіше зустрічається в старшому віці, в жінок з надмірною вагою тіла. Також, причиною виникнення можуть бути: генетична схильність, умови праці чи побуту, пов'язані з частою мікротравматизацією хрящів. Симптоми: біль виникає поступово, турбує частіше в кінці дня після навантажень на суглоби, при спусканні по сходах. Характерні "стартові болі", тобто виникають після стану спокою, і зменшуються через 10-30 хв руху. Вилікувати остеоартрит неможливо, але сповільнити руйнування хряща вдається, завдяки ранньому призначенню протизапальних і хворобомодифікованих препаратів, та корекції способу життя.

Подагра - це артрит пов'язаний з випаданням і відкладанням дрібних кристалів сечової кислоти в порожнину суглоба. Зазвичай вражається великий палець стопи, можливий гострий приступ, та запалення інших суглобів. Приступ розвивається раптово, частіше вночі або зранку, біль носить виражений характер, суглоб і навколишні тканини припухають (набрякають), червоніють, підвищується температура над суглобом. Тривалість загострення від 1-3 днів до декількох тижнів. Приступ може пройти самостійно і на початку захворювання повторюватися 1-2 рази в рік.

Автоімунні захворювання суглобів - це велика група захворювань, причини яких до кінця невідомі. Всі ці захворювання об'єднує поломка в роботі імунітету, коли клітини імунної системи починають сприймати власні тканини і органи за чужорідні, і атакуючи їх викликають запалення.
Найбільш поширене аутоімунне захворювання - ревматоїдний артрит, при якому уражаються всі суглоби: кистей, стоп, колінні, ліктьові, плечові, хоча в дебюті можуть залучені 1-2 суглоби або суглоби однієї групи. Суглоби болять, виникає ранкова скутість, яка може тривати від 30 хв до 3-5 годин. Хворі стають функціонально обмеженими навіть в самообслуговуванні.
При високій активності або прогресуванні хвороби, можуть вражатися й інші органи.

Лікування суглобів - це не тільки зняття больових відчуттів, найважливішим завданням є діагностика причини, а також вплив на механізм розвитку захворювання. 
Більшість захворювань, що супроводжується болями в суглобах, схильні до прогресування. І якщо їх не лікувати правильно, це призведе до незвортніх змін в суглобах і стійкому порушенню їх функції. Тому, при наявності проблем, не варто затягувати з візитом до лікаря

Біль в суглобах: лікар-ревматолог Біль в суглобах: лікар-ревматолог Reviewed by Мар'яна on вересня 04, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.