Фонастенія: причини, симптоми, методи лікування та профілактика

Голосовий апарат, в нормальному стані генерує звук без будь-яких проблем. Але, внаслідок різноманітних патологій можуть виникнути порушення голосової функції. Однією з яких - є фонастенія. Розповідає лікар-отоларинголог "Амбулаторії сімейної медицини" - Грижак Тарас Іванович.










Дана патологія пов'язана з порушенням роботи голосових складок, а саме: не змиканням голосових складок. 
НЕ змикання голосових складок – це периферичне функціональне порушення голосоутворення при якому, координація між диханням і голосом проходить неправильно, в результаті чого голос стає хриплим, або повністю пропадає. Патологія частіше зустрічається у людей які згідно своєї професії багато розмовляють.


Види фонастенії: гостра, хронічна. Гостре не змикання зв'язок виникає внаслідок голосової перевтоми. Зазвичай, декілька днів лікування і голосового спокою сприяють видужанню. Якщо ж не лікувати захворювання воно переходить у хронічну форму. Хронічна форма - затяжне не змикання голосових зв'язок, яка провокує незворотні зміни структур гортані. В результаті чого виникає гіперемія і потовщення, збільшення в об'ємі голосових складок, втрачається їх еластичність і здатність змикатися. Прояви фонастенії: голос стає грубим, охриплим, міняється в тональності, з'являється кашель і порушення дихання, швидка втома голосу.


Причини: не змикання голосових складок; голосова перенагрузка, ускладнення  інфекційних і запальних процесів,сильний стрес, травми, опіки, пухлиноподібні утворення, операції на гортані.


Методи лікування захворювання

Медикаментозна терапія: застосовуються протизапальні  та обволікаючі засоби, інгаляції з трав'яними настоями. При стресі седативні препарати. Голосовий спокій, пацієнту потрібно мовчати від 7 до 21 днів в залежності від тяжкості захворювання. Масаж лікувальна гімнастика і фізіотерапія допомагають відновити голосову функцію і попередить розвиток рецидиву. Щоб швидше відновити голос потрібно робити спеціальні вправи, які сприяють посиленню голосового апарату і запобігають перевтомі голосових зв'язок в подальшому. Список вправ можна отримати у лікаря-оториноларинголога.


Ускладнення при фонастенії:

Якщо захворювання лікувати на ранніх стадіях то голос відновлюється повністю. При запущених стадіях змінюється характеристики голосу, в тяжких випадках він може повністю пропасти. І тоді тільки хірургічне лікування. При хронічній формі фонастенії, часто бувають рецидиви.


Профілактика захворювання:

  • Не перенапружувати голос;
  • Вчасно лікувати респіраторні захворювання;
  • Відмова від куріння;
  • Не вживати занадто гарячу чи холодну їжу;
  • За допомогою оториноларинголога засвоїти техніку правильної голосоподачі.





Фонастенія: причини, симптоми, методи лікування та профілактика Фонастенія: причини, симптоми, методи лікування та профілактика Reviewed by Мар'яна on серпня 27, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.