Міноборони: Кількість жінок у нашому війську за десять років збільшилась у 15 разів

У сучасній Україні Збройні сили доволі тривалий час залишалися традиційно одними з найконсервативніших щодо питання перебування жінок на військовій службі.
Військові дії на Сході країни внесли свої корективи. Дівчата не змогли залишатися вдома, коли в боях за свою землю, незалежність держави гинули їхні чоловіки, сини, друзі.
За даними головного управління персоналу Генерального штабу Збройних сил України, нині у війську 27074 жінок-військовослужбовців, з них 949 – старші офіцери. Для порівняння, торік у війську проходило службу 24897 жінок, у 2017-му – понад 23 тисячі, а у 2008 році їх було всього 1800.
Статус учасника бойових дій за участь в АТО/ООС надано 9916 жінкам, 166 військовослужбовиць у період з 2014 року відзначено державними нагородами України. Водночас додамо, що під час проведення АТО/ООС загинуло 7 жінок-військовослужбовців.
Окремо слід зазначити, що у 2016 році було розширено перелік військових професій для жінок. Якщо раніше вони претендували переважно на посади зв’язківців, діловодів, кухарів (небойових), то нині вони можуть бути механіками, водіями, артилеристами тощо.
З 27 жовтня 2018 року набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби в Збройних силах України та інших військових формуваннях», який зрівняв права жінок та чоловіків. Віднині жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками, за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі.
На даний час для жінок залишається заборона комплектування посад офіцерського складу, які пов’язані із використанням вибухових речовин, водолазними роботами. Закриті також усі посади на підводних човнах і надводних кораблях, в управліннях бригад надводних кораблів, (крім спеціальностей морально-психологічного та медичного забезпечення), посади протипожежної охорони, робота на яких пов’язана з безпосереднім гасінням пожеж, а також логістичного забезпечення, робота на яких пов’язана з отруйними речовинами. Не відкриті посади для жінок і у військових частинах спеціального призначення.
Наразі в головному управлінні персоналу ЗСУ організовано роботу щодо усунення обмеження комплектування посад осіб офіцерського складу військовослужбовцями жінками у військових частинах спеціального призначення.
Для порівняння, в арміях різних країн-членів НАТО жінки вже давно обіймають найвищі керівні посади. В Австралії з 2011 року вже немає жодних обмежень для жінок на будь-яких посадах, а в Норвегії аналогічний закон ухвалено ще 1985 року. Декілька років тому Міноборони США відкрило всі штати для жінок. Проте всі показники «б’є» Ізраїль — 34% загальної чисельності ЦАХАЛ є саме жінки. Найвідомішим підрозділом в ізраїльській армії є створений 2004 року жіночий батальйон «Каракаль» (піщана рись).
І наостанок слід сказати про те, що військовослужбовиці нині проходять службу і на посадах миротворчого персоналу в складі Місії ООН зі стабілізації в Конго (спостерігач), Місії ООН у Республіці Південний Судан (штабний офіцер) та Спільних миротворчих силах у зоні безпеки Придністровського регіону Республіки Молдова (спостерігач).
У Збройних силах України працюють над тим, аби кількість жінок-військовослужбовців зростала. Триває активний відбір та підготовка жінок з подальшим направленням до складу міжнародних операцій з підтримки миру і безпеки на посади офіцерів штабу та радників з гендерних питань.
Міноборони: Кількість жінок у нашому війську за десять років збільшилась у 15 разів Міноборони: Кількість жінок у нашому війську за десять років збільшилась у 15 разів Reviewed by Мар'яна on вересня 25, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.