Сума збитків «Івано-Франківськгазу» у 2019 році сягне 296 млн грн

Сума збитків АТ «Івано-Франківськгаз» у 2019 році сягне 296 млн грн. Це на 56% більше, ніж у 2018 році.
Четвертий рік поспіль для АТ «Івано-Франківськгаз» діє економічно необґрунтований тариф, який НКРЕКП не переглядає з 2017 року. За цей час загальна сума збитків компанії досягла 515 млн грн.
Основна проблема нового опалювального періоду – зношені  газорозподільні мережі і зростаюча загроза їх аварійності. Станом на сьогодні майже 2000 км замортизованих газопроводів, з них більше ніж 1000 непридатних.
Натомість на заміну в тарифі передбачено тільки 17,6 км.
Така ж ситуація і з шафовими розподільними пунктами, які підтримують тиск газу в мережі на необхідному рівні.
«Збиткові тарифи на розподіл газу та відповідна недостатність фінансування призводять до критичного стану мереж, створюють ризики для безпечного та стабільного газопостачання. За 4 роки їх дії, збитки компанії склали 515 млн грн., а всього по галузі – 20 млрд грн», – розповідає фінансовий директор АТ «Івано-Франківськгаз»  Дмитро Горбатюк.
Через заморожені тарифи на розподіл газу незмінно низькою залишається зарплата фахівців «Івано-Франківськгазу». Середня зарплата прикарпатських газовиків складає 8,7 тис. грн,  що на третину менше від середньої в енергетиці. 
Невеликі зарплати призводять до відтоку кваліфікованих спеціалістів, які шукають більш високооплачувану роботуЗ початку 2019 року з  компанії звільнилося 200  фахівців.  Як правило, це слюсарі, зварники, монтери, водії – люди, які цілодобово забезпечують безаварійний розподіл газу.
Так, лише в аварійно-диспетчерській службі, яка цілодобово ліквідовує витоки газу, не вистачає майже 70 фахівців, ще 50 спеціалістів – в службі, яка здійснює комплексно-приладне обстеження: перевіряє мережі та виявляє витоки газу на них. Через незаповненість вакансій, збільшується навантаження на працівників,  а зарплата незмінно залишається низькою.
Вихід – один. Усунути дискримінаційні тарифи, які вже втричі нижчі необхідного рівня.  Середній місячний платіж за надання послуг розподілу у 2018 році по Івано-Франківській області склав 77,8 грн, що нижче витрат на мобільний зв’язок та інтернет.
У зв’язку з цим «Івано-Франківськгаз» наголошує на необхідності наступних кроків з боку НКРЕКП:
– довести розмір тарифу до економічно обґрунтованого рівня;
– компенсувати операторам ГРМ понесені збитки;
– затвердити нову модель тарифу на розподіл, яка передбачає рівномірну оплату послуг операторів ГРМ на протязі всього року.
Чекають на новий тариф і споживачі природного газу. Це підтверджено результатами дослідження Київського міжнародного інституту соціології. Абсолютна більшість опитаних споживачів відзначили, що для них важливо розуміти, скільки саме вони сплачують за спожитий енергоресурс, а скільки – за послугу його доставки до оселі.
У більшості споживачі зацікавлені у тому, щоб одержувати деталізовану інформацію про складові вартості послуг енергопостачання.
Сума збитків «Івано-Франківськгазу» у 2019 році сягне 296 млн грн Сума збитків «Івано-Франківськгазу» у 2019 році сягне 296 млн грн Reviewed by Мар'яна on вересня 25, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.