Вроджений перегин жовчного міхура - діагноз чи особливість?

Зазвичай жовчний міхур за формою схожий на грушу і умовно поділяється на три частини. Проте, іноді він піддається деформації, видозмінюється частково або повністю. Таке явище називається перегин жовчного міхура. Детальніше про вроджений перегин жовчного міхура, нам розповіла лікар-УЗД діагностики " Приватної дитячої поліклініки №1" - Лецюк Наталія Степанівна.

Зазвичай, описуючи в протоколі УЗД-обстеження форму жовчного міхура (ЖМ) і вказуючи перегину, у батьків виникає занепокоєння. Але, Я, як фахівець, намагаюся доступно їм роз'яснити про даний "феномен".

Первинні або вроджені перегини органа у дітей зустрічаються часто (15-20;). Перегин ЖМ порушує його поздовжню вісь.

Причини перегину жовчного міхура, що виникає під час ембріонального розвитку, пов'язані з порушенням утворення цього органу, яке відбувається на 5 тижні вагітності, на тлі екологічного і соціального факторів - та стають ускладненням перебігу хронічних хвороб батьків.

У новонароджених ЖМ - має веретеноподібну форму, а в наступні роки набуває грушоподібної форми. Анатомічно жовчний міхур ділиться на дно, шийку і тіло. Найчастіше перегини візуалізуються на межі на дна і тіла.

Вроджену форму лікарі не діагностують як захворювання, і зазвичай на нормальну роботу цього органа ніяк не впливає, це швидше свідчить тільки про його незвичну форму. Пацієнти з вродженою формою можуть прожити своє життя не відчуваючи ніяких дискомфортних відчуттів в даній області.

З такими особливостями жовчного міхура, рекомендовано - часте, дробне, збалансоване харчування, щоб не було застою в ЖМ, і не утворювався осад. Особливо в родинах, де є спадкова схильність до утворення каменів.

Вроджений перегин жовчного міхура - діагноз чи особливість? Вроджений перегин жовчного міхура - діагноз чи особливість? Reviewed by Мар'яна on жовтня 04, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.