У Берліні відбувся показ «Гуцулки Ксені»: літній німець поділився спогадими про родину з Прикарпаття

Прем’єра українського мюзиклу Олени Дем'яненко «Гуцулка Ксеня» з великим успіхом пройшла в столиці Німеччини.
У цьому особисто пересвідчився кореспондент Укрінформу.
«Ми відчуваємо себе культурними послами, показ відбувається у день, коли в Берліні відбулося святкування з нагоди Дня Незалежності, це дуже відповідально», - розповіла Укрінформу Марія Штирбулова, виконавиця ролі Зузі.
Вона зауважила, що такий веселий, легкий фільм з’явився в Україні в непростий час. І лише останні кадри - напис про те, що до окупації Західної України більшовиками залишається кілька тижнів - повертають глядачів зі сфери гарної казки до реальності.
«Це фільм, який показує українську культуру не з «шароварної сторони», а власне як культуру, за допомогою костюмів, музики, сценарію, людей. У цьому його головний меседж: завжди пам’ятати, хто ми є», - зазначила акторка.
Вона сподівається, що в Берліні вдалося показати українців красивою, розумною нацією.
«Фільм ніби не є політичним, але це присутнє. Він показує, що в 1930-х була така Україна, коли в радянській Україні вже відбувалися репресії, коли намагалися довести, що розумних українців просто не існує, їх намагалися знищити», - каже Марія.
Акторка нагадує, що оперета, яка лягла в основу фільму, була написана в 1940-х роках Ярославом Барничем, який тікав від радянської влади. Тож фільм історичний, і до того ж має художнє значення для української культурної спадщини, адже пісня «Гуцулка Ксеня» - перше українське танго (щодо авторства якого сперечаються й досі, одна з версій – його написав сам Барнич).
Варвара Лущик, яка зіграла Ксеню, розповіла, що після першого перегляду в кінотеатрі більше уваги звертала не на кіно, а на пошук «помилок» у своїх сценах. А в Берліні переглянула стрічку «як глядач» і по реакції залу зрозуміла, що «вийшло справді добре».
Вона підкреслила, що над картиною працювала надзвичайна команда. А також зізналася, що для неї прем’єра в Берліні у рамках святкування 28-ї річниці Незалежності «є дуже інтригована».
Після показу на сцену вийшов німець похилого віку та розповів, що його родина до 1939 року жила в Івано-Франківську, у горах мала будиночок для відпочинку. Сам він уперше поїхав до України лише в 1996 році, але добре пам’ятає, як його дідусь, коли всі збиралися за столом, розповідав про минуле.
«Я все це побачив у вашому фільмі», - сказав глядач із вдячністю.
Нагадаємо, коломиянка Христина Федорак зіграла одну з ролей у цій загадковій кінострічці. Крім того, історія про кохання гуцулки та американця українського походження була тепло прийнята в Японії: фільм здобув Ґран-прі міжнародного кінофестивалю Mt. Fuji-Atami в Токіо. 

У Берліні відбувся показ «Гуцулки Ксені»: літній німець поділився спогадими про родину з Прикарпаття У Берліні відбувся показ «Гуцулки Ксені»: літній німець поділився спогадими про родину з Прикарпаття Reviewed by Мар'яна on вересня 12, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.