Косоокість у дітей: причини виникнення, лікування та профілактика

Косоокість у новонароджених вважається нормальним явищем, обумовленим слабкістю м'язів зорового апарату. Однак, якщо проблема не проходить після 6 місяців, батьки повинні показати дитину лікарю-офтальмологу, який визначить причину та при необхідності призначить відповідну корекцію. Розповідає лікар-офтальмолог медичного центру "Візус Кідс" - Грижак Наталія Петрівна.





Косоокість у дітей до 4 місяців зустрічається досить часто та характеризується несиметричним положенням очей. До 6 місяців м'язи очей стають міцнішими, тоді дитина може фокусувати погляд на певному об'єкті. Досить часто причиною косоокості стають ускладнення, що виникли під час пологів або виношування дитини. Відомо, що патологічна косоокість у дітей розвивається в основному у період від 2 до 3 років. Саме в цей час в дитини відбувається формування синхронної роботи очей. Як свідчить офтальмологічна статистика, в більшій або меншій степені косоокість в середньому властива двом дітям із ста. А тепер давайте розглянемо причини, способи лікування та профілактики косоокості у дітей.

Причини появи косоокості в дитини


Перерахувати всі можливі причини, що можуть призвести до виникнення цього порушення, практично неможливо, адже їх дуже багато, починаючи від різноманітних травм, і до генетичної схильності. Однак, серед найбільш ймовірних причин косоокості слід назвати:
– Несвоєчасну або неправильну корекцію міопії, астигматизму або далекозорості;
– Інфекційні хвороби головного мозку і травми;
– Родові травми або вроджені захворювання;
– Пухлини, судинні та запальні захворювання очних м'язів;
– Фізичні та психічні перевантаження;
– Неправильні зорові навантаження.

  Різновиди косоокості в дітей


Загалом офтальмологи розрізняють дві основні форми косоокості – паралітичну і співдружню. У більшості випадків співдружня косоокість в дитини пов'язана з певною специфікою будови ока. Ця форма порушення зору зазвичай передається спадково, тому вона досить часто проявляється в дитячому віці.
Паралітична косоокість в дітей найчастіше розвивається після пошкодження або травми окорухових м'язів. Також захворювання може виникнути під час захворювання зорового нерва. 


Косоокість може бути:


– Збіжною (вона найчастіше буває при далекозорості), при якій одне око постійно відхиляється в сторону носа;
– Розбіжна (зазвичай супроводжується міопією), при якій одне з очей намагається відхилитись в бік скроні;
– Вертикальна, якщо одне око відхиляється вниз або вгору.

У повсякденному житті першими косоокість в дитини помічають, як правило, батьки та ближні (однокласники в школі або однолітки в садку). При цьому дорослі можуть неодноразово відмічати, що положення очей в дитини періодично або постійно несиметричне. Діти в таких випадках часто скаржаться на роздвоєння зображення в очах, головний біль і запаморочення. При цьому дитина може бачити замість об’ємного зображення плоске, вона відчуває погіршення гостроти зору в одному або двох очах, а також може сама помітити, що одне око у неї косить.
Досить часто косоокість, яка розвинулась у ранньому дитинстві, негативно впливає на формування психіки. Причиною цього є порушення сприйняття дитиною навколишнього середовища. Інколи внаслідок таких порушень у дітей сповільняється розумовий та фізичний розвиток. Слід також зазначити, що досить часто косоокість провокує появу ускладнення у формі амбліопії (лінивого ока), яка супроводжується швидким погіршенням зору того ока, яке косить. Це відбувається в результаті неправильного та недостатнього навантаження на очні м'язи.


Діагностика та лікування косоокості в дітей


Однозначно встановити дитині діагноз косоокість може лише дитячий офтальмолог після відповідного обстеження та встановлення всіх ймовірних причин виникнення порушення. У випадку встановлення паралітичної косоокості офтальмолог обов'язково направляє дитину на обстеження до невропатолога.
Лікування косоокості в дитини потрібно розпочати якомога раніше, бо це порушення само по собі ніколи не проходить. Корекція косоокості потребує точного дотримання всіх рекомендацій та порад офтальмолога, включаючи регулярні обстеження. Щодо хірургічного втручання, воно може застосовуватись тільки у випадку паралітичної косоокості в дитини, або у разі неефективності звичайного лікування співдружньої косоокості.


Методи профілактики косоокості


Загальні правила, що дозволяють уникнути розвитку косоокості, практично такі ж, як і правила профілактики будь-яких інших офтальмологічних захворювань. В першу чергу рекомендується:

– Своєчасно лікувати очні та будь-які інші захворювання;
– Якомога раніше розпочати обстеження дитини офтальмологом, що дозволить виявити косоокість на ранній стадії;
– Дотримуватись певних правил зорового навантаження (наприклад, іграшки перед дитиною не можна чіпляти занадто близько ).

Косоокість у дітей: причини виникнення, лікування та профілактика Косоокість у дітей: причини виникнення, лікування та профілактика Reviewed by Мар'яна on вересня 09, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.