Мікроспорія та її профілактика

Усім відомо, що для відвідування таких громадських закладів, школа, дитячі садочки, басейни та інше, є велика ймовірність зараження грибковими захворюваннями, особливо після літнього періоду. Грибкові ураження шкіри суттєво погіршують якість життя людини як в фізичному, так і в соціальному плані. Часто ці хвороби стають причиною відмови від активного способу життя та уникнення улюблених видів відпочинку.

Найбільш частими проявами грибкових захворювань шкіри у дітей зокрема є мікроспорія, в народі його називають «котячий лишай». Детальніше про хворобу розповіла лікар-дерматолог «Амбулаторії сімейної медицини» - Труш Марина Василівна.


Мікроспорія – це грибкове захворювання, при якому поражаються шкіра та волосся людини. У більш рідкісних випадках страждають і нігті. На сьогодні, саме мікроспорія є одним з найпоширеніших грибкових інфекційних захворювань серед дітей, які мають ще не зміцнілу імунну систему. Ріст захворюваності на мікроспорію починається в кінці літа, пік припадає на жовтень – листопад.

Основне джерело захворювання – кішки, рідше собаки. Зараження відбувається при безпосередньому контакті з хворою твариною або предметами, інфікованими шерстю або лусочками. Потрапивши на шкіру, гриб всмоктується в неї і починає розмножуватися. Інкубаційний період при мікроскопії складає в середньому 5-7 днів. Значну роль у патогенезі мікроспорії грає недостатність бар’єрної захисної функції. Виділяють мікроспорію гладкої шкіри і мікроспорію волосистої частини голови.


Мікроспорія гладкої шкіри в дітей:

У новонароджених та дітей раннього віку, запальні явища особливо виражені. Те місце, де проріс-грибок, запалюється стає червоною плямою з чіткими кордонами. Поступово збільшуючись, покривається дрібними бульбашками, корочками. Вогнище або вогнища набувають форму кільця. При мікроспорії гладкої шкіри вони вражають обличчя, шию, передпліччя, плечі. Відчувається помірний свербіж.

Мікроспорія волосистої частини голови:

Зараження волосяного покриву мікроспорією буває в основному у дітей від 5 до 12 років. При ураженні цій частині голови волосся в уражених місцях відсікаються на відстані 5мм від кореня. Глибоке ураження грибком –microsporum може призвести до облисіння, тому вчасний візит до лікаря допоможе уникнути небажаних наслідків.

Діагностика і лікування здійснюється лікарем-дерматологом.
Профілактика захворювання

Найголовнішим профілактичним заходом такого захворювання, як мікроспорія, це вчасне звернення до спеціаліста, для призначення необхідного курсу лікування. Саме з цією метою у всіх дитячих дошкільних та навчальних закладах проводяться регулярні медичні огляди. Запам’ятайте, не варто займатися самолікуванням грибкових захворювань.

Також, одним з методів профілактики є – ретельна гігієна.
Мікроспорія та її профілактика Мікроспорія та її профілактика Reviewed by Мар'яна on вересня 11, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.