"Екзема: фактори розвитку та профілактика"

Осінь - період сухої шкіри. В більшості випадків, коли є така проблема, чомусь говорять про дефіцит вітамінів. Проте це не зажди так. Дрібні міхурці на долонях, пальцях, стопах, які переходять в тріщини, лущення чи постійне подразнення - можуть бути проявами самостійного захворювання -екземи. Розповідає лікар-дерматолог "Амбулаторії сімейної медицини" - Бойчук Тетяна Романівна.








Як і в багатьох інших захворюваннях, єдиної причини для виникнення екземи не має. 
До факторів, які найчастіше впливають на її розвиток, відносять: 
    • Атопічний дерматит в анамнезі -зовнішній вплив подразників (металів, контактних алергенів) - системність подразників (наявність в харчових продуктах нікелю і кобальту); 
    • Грибкова інфекція (id-реакція);
    • Гіпергідроз - дія ультрафіолету;
    • Емоційний стрес.


Що відбувається?

Найбільшу роль у сухості (ксерозі) шкіри відіграє роговий шар епідермісу. Він складається з трьох основних речовин: церамідів, жирних кислот, холестеролу і додаткових: білок філагрину, аквопорин 3, гіалуронова кислота та ін. Всі ці складники допомагають один одному зберегти вологу і утворючу своєрідну мантію, яка захищає шкіру від агресивних подразників. Під дією провокуючих факторів відбувається дисбаланс цих речовин, тому шкіра не має сили втримувати вологу; захисна мантія руйнується – от вам і суха шкіра. В подальшому на фоні сухості розвивається надмірна чутливість до певних речовин, які можуть проявлятися не тільки ксерозом, але й запальними елементами. 


Профілактика розвитку екземи:

  • По можливості зменшити тривалість контакту з водою. Суха шкіра - це як тонкий лакмусовий папірець, який реагує на все - хімічний склад води і її температура відіграють величезне значення для шкірного покрову. Більшість людей, які схильні до сухості шкіри, неодноразово помічають погіршення стану після частого контакту з водою.
  • Використовуйте теплу воду і миючі засоби без лужних елементів для миття рук. 
  • Як можна частіше використовуйте зволожуючі засоби, особливо після миття рук.
  • Під час контакту з водою знімайте обручки, браслети, годинники. 
  • При необхідності використовуйте бавовняні рукавиці під резиновими під час готування/прибирання/іншої роботи.
  • Уникайте контакту рук з подразниками (побутова хімія, фарби, кисла і гостра їжа).
  • При наявності запальних елементів потрібне відповідне лікування. Не займайтесь самолікуванням. 

Екзема є хронічним захворюванням і часто тільки правильний догляд і уникнення провокуючих факторів, дозволяють перемогти цю недугу. І пам'ятайте - при екземі потрібно менше таблеток внутрішньо і більше зволоження зовнішньо. Будьте із здоровою шкірою!
"Екзема: фактори розвитку та профілактика" "Екзема: фактори розвитку та профілактика" Reviewed by Мар'яна on вересня 05, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.