Риносинусит у дітей: причини, симптоми, лікування

Риносинусит - це термін який застосовують до запального ЛОР-захворювання, що охоплює слизову оболонку носа його придаткових пазух. Розповідає лікар-отоларинголог "Амбулаторії сімейної медицини" - Грижак Тарас Іванович.


Початок хвороби характеризується рясними виділеннями слизу і набряком слизової оболонки, що викликає закладеність носа. Для малюків риносинусит є особливо небезпечним, адже в них не до кінця розвинені пазухи ( повністю сфорумуються аж у підлітковому віці),  у них слабкий імунітет, не здатний боротися з інфекцією і діти не можуть сказати, що їх турбує.



Класифікація риносинуситів. Риносинусит може бути вірусний, поствірусний і бактеріальний. Вірусний зустрічається найчастіше і протікає відносно легко. За статистикою, симптоми вірусного синуситу проходять через 10 днів. Поствірусний визначається погіршенням стану після 5 дня або стійкістю симптомів після 10 днів захворювання.
Бактеріальне ураження більш серйозне і супроводжується сильним погіршенням стану, утворенням гною. Гнійний риносинусит у дітей потребує обов'язкового стаціонарного лікування. Крім того, важливо розрізняти форму синуситу. Коли симптоми наявні протягом 4-12 тижнів - це гострий риносинусит, більше 12 тижнів - хронічний.

Риносинусит у дітей: симптоми і ступені важкості. Нежить, закладеність, біль чи тиск в ділянці пазух, ансомія, лихоманка, погіршення загального самопочуття і настрою, втома, головний або зубний біль - симптоми риносинуситу. Буває й дискомфорт у горлі та кашель. Температура в дітей зазвичай висока вище - 38, колір слизу жовто-зелений.
Ступінь важкості хвороби оцінюють за станом людини. Зазвичай синусит проходить як звичайне вірусне захворювання, протягом 10-14 днів. Важкий ступінь характеризується сильним погіршенням стану дитини, з температурою вище 39 і гострим болем. Такі симптоми спостерігаються при бактеріальному зараженні.Одужання настає пізніше – приблизно через 3-4 тижні.

Діагностика захворювання. Лікар дізнається скарги пацієнта, проводить фізичний огляд, риноскопію, отоскопію і фарингоскопію, щоб встановити причину симптомів. Гіпертрофована, запалена нижня і середня носові раковини чи слозова або ж гнійний вміст – ознаки діагнозу «риносинусит».

Як лікувати риносинусит у дітей? Правильним рішенням буде звернутися до лікаря-отолариноголога і після огляду та обстежень отримати призначене лікування.
Якщо в конкретний час неможливо прибути з дитиною на огляд, відповідь проста: це сольові розчини. Промивання носа допомагають механічно очищати виділення, зводять до мінімуму бактеріальне й алергічне навантаження та покращують мукоциліарну функцію. Одразу постає питання: який сильовий розчин обрати? Я використовую у своїй практиці НОРМАРИН команії AICORDE. Чому? Дослідження показали, що у спрію НОРМАРИН вдосконалена система розпилення під будь-яким кутом. Це 100% стерильний спрей, не містить консервантів і домішок, не викликає звикання.
НОРМАРИН БЕБІ  можна використовувати з народження для щоденної гігєни новонароджених і немовлят, НОРМАРИН ДЕЙЛІ – із 6 місяців і для всіє сім’ї. НОРМАРИН БЕЙБІ І ДЕЙЛІ – 0,9% розчин, що ефективно відновлюють мукоциліарний транспорт шляхом дбайливого зволоження війчастого епітелію, не сприяють гіперсекреції келихоподібних клітин. Застосовується при вірусному риносинуситі.
НОРМАРИН АЛЕРДЖІ – 2,0% розчин хлориду натрію ( гіпертонічний), можна застосовувати з 3-х років. Ефективний при алергічному і вазомоторному ринітах. НОРМАРИН СИНУС – 2,3% (гіпертонічний), застосовують із 3-х років. Ефективно очищає і знімає набряк у носі. Високий тиск у флаконі дозволяє ефективно вимити патологічний вміст. Спеціально розроблений акуатор дозволяє безпечно і глибоко промити носову порожнину, що сприяє швидкому одужанню. Застосовується при пост вірусних і бактеріальному риносинуситах.
Зі своєї практики хочу додати, що НОРМАРИН є ефективним при захворюваннях носа в дорослих і при помірній обструкції може бути замінником судинозвужувальних засобів.



Риносинусит у дітей: причини, симптоми, лікування Риносинусит у дітей: причини, симптоми, лікування Reviewed by Мар'яна on жовтня 04, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.