Найбільший в Україні рукотворний тризуб

Остринський тризуб - символ України, який видно з космосу, у 1992 році виклав місцевий житель Афанасій Панькович Козак – колишній воїн Української Повстанської Армії на місці, де точились запеклі бої між українськими повстанцями сотні Пилипа Орлика та більшовиками.
Цим вшанували пам'яті полеглих побратимів та відзначили першу річницю з Дня проголошення незалежності України. 
Як виглядає рукотворний тризуб з висоти пташиного польоту показав директор КП “Дністровський регіональний ландшафтний парк імені С. Дідича”  Михайло Ковтун.
Розміри рукотворного, найбільшого в Україні зображення Гербу України: висота - 19 м, ширини - 13 м, висота центральної частини – 25 м.
Нижче тризуба зазначений рік викладення «1992» та слово «Воля». Зі слів автора: на знак було витрачено близько двох вантажівок білого каменю (гірський мергель). Камінь переносився вручну удвох сумках вагою 10-12 кг. Відстань від гори до кар'єру - 800 м. Контур обсаджений смерічками і туями. Щоб каміння не зміщувалося, основу обладнано канавами.
Омріяний тризуб А.Козак зробив у 70-річному віці, не боячись розправи: - «А мені кажуть: «Козаче, не боїшся, аби тебе вбили, що ти тризуб зробив?». Каже комуна. Моїх хлопців вже нема, - давно в землі. А я… най мене вбивають. Я не годен забути… Прийшов на цей схил і зробив тризуб нам на спомин…».
Після смерті Афанасія Паньковича естафету по догляду за пам’яткою перебрали на себе школярі Остринської школи та небайдужі патріоти. Вони косять довкола траву, підсипають та підбілюють каміння.
Місцезнаходження: околиці с. Остриня, Тлумацький район, Івано-Франківська область.
Координати, щоб роздивитися на супутникових знимках: 48.924586°пн.ш. 24.98942° сх.д.
Найбільший в Україні рукотворний тризуб Найбільший в Україні рукотворний тризуб Reviewed by Мар'яна on вересня 23, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.