Гострий тонзиліт чи" ангіна"? Як розпізнати та хто повинен лікувати дітей з тонзилітом?

Ангіна чи тонзиліт - в чому полягає різниця, у визначенні цих двох понять? Та яке твердження вірне? Розповідає лікар-отоларинголог " Приватної дитячої поліклініки №1" - Орловська Руслана Миколаївна.


«Ангіна» походить від латинського слова «angо», що означає «стискую», «здавлюю», а в розмовній мові часто зустрічається в словосполученні «гнійна ангіна». Цим терміном люди пояснюють біль у горлі, налети на мигдаликах, важкість ковтання та підвищення температури тіла в додаток.

Гострий тонзиліт
– це запалення обох піднебінних мигдаликів, слизової оболонки горла, лімфаденоїдного глоткового кільця, яке спричинюють віруси та інші мікроорганізми.

Тому можна з впевненістю сказати, що ці два терміни є синонімами і описують одне і теж захворювання. Але визначення «ангіна» в сучасній медицині застаріло, тому в колі медичних працівників його почути можна вкрай рідко.

Проте, потрібно пам’ятати, що не кожний гострий тонзиліт (чи «ангіна») є бактеріальним і не щоразу цей випадок потребує антибіотикотерапії.

Зокрема, існує гострий вірусний тонзиліт та гострий бактеріальний тонзиліт. Прикладами вірусного запалення мигдаликів є герпетичний тонзиліт(тонзилофарингіт), тонзиліт при інфекційному мононуклеозі, аденовірусній інфекції чи грипі,та ін. Гострий бактеріальний тонзиліт,викликаний ж бактеріальним збудником,дуже часто це – стрептокок.

На вигляд ці тонзиліти дуже схожі. І тільки спеціаліст зможе відрізнити один вид запалення від іншого. Досить часто пацієнти впевнені в правильності «свого діагнозу» займаються самолікуванням, що не тільки не допомагає, а й не рідко шкодить та призводить до ускладнень.

Отже, коли ж Ви повинні звертатися до лікаря?


  • Тяжкий загальний стан, з підвищенням температури більше 38,3
  • При наявності утруднення ковтання, ядухи
  • При наявності болю в горлі та гарячки, але при відсутності кашлю та риніту
  • При підозрі на розвиток ускладнень (утруднене дихання, утруднене відкривання рота, стійка гіпертермія, висипання і т.д.) 

Для початку, зверніться до свого сімейного лікаря чи педіатра. Лікар огляне Вас, визначить діагноз та призначить лікування. Якщо ж ситуація буде складною та буде потребувати більш вузького обстеження, Вас скерують на огляд до отоларинголога. При станах, небезпечних для життя, Вам буде рекомендована госпіталізація.

Як стало зрозуміло з вищенаведеної інформації, такі банальні, на перший погляд, симптоми як біль у горлі та підвищення температури можуть бути як ознаками вірусної інфекції, так і важкої бактеріальної інфекції, що буде потребувати антибіотикотерапії. Але визначити, яка саме у вас, зможе тільки кваліфікований спеціаліст.

Тому вчасне звернення до лікаря – запорука успішного одужання.

І пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для Вашого здоров’я!







Гострий тонзиліт чи" ангіна"? Як розпізнати та хто повинен лікувати дітей з тонзилітом? Гострий тонзиліт чи" ангіна"? Як розпізнати та хто повинен лікувати дітей з тонзилітом? Reviewed by Мар'яна on жовтня 04, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.