Що таке глаукома та в чому її небезпека?

Глаукома - дуже поширена хвороба, здебільшого має безсимптомний або малосимптомний перебіг і в кінцевому може спричинити сліпоту. Через підвищений внутрішньоочний тиск очний нерв поступово гине. Виникає це практично непомітно - болі немає, людина бачить непогано і просто не помічає, що поле зору у неї звужується. Спочатку вона перестає бачити те, що відбувається зліва і справа, а потім страждає і центральний зір. В деякий момент наступає і повна втрата зору. Розповідає лікар-офтальмолог Оптики "Горизонт" - Кудра Ірина Ярославівна.

У зв'язку з тим в Україні в структурі первинної інвалідності по зору глаукома займає другу позицію і становить 20% від усієї чисельності вперше визнаних інвалідами (це переважно інваліди 1 та 2 групи).Прогнозують, що в 2020 році кількість хворих на глаукому буде складати до 78 млн.чоловік. Приріст хворих на глаукому складає приблизно 20 млн.чоловік протягом 10 років. Найбільша кількість хворих буде спостерігатись в Європі.

Є мікросимптоми глаукоми, на які кожен повинен звернути увагу.
Наприклад, при погляді на лампочку навкруги джерела світла побачити "райдужні кола", " мерехтіння мушки", відчуття розпирання, тягаря в оці, періодичні болі в оці, в половині голови - це може свідчити про підвищення внутрішньоочного тиску. Іноді виникає посилена сльозотеча. Труднощі при переведенні погляду з далекої на близьку відстань, часта зміна окулярів теж повинна застерегти. 
Такі симптоми повинні заставити звернутись до лікаря. Під час обстеження офтальмолог вияснить, чи підвищений внтурішньоочний тиск, наскільки із-за цього пошкоджений зоровий нерв, перевірить поле зору і визначить ступінь глаукоми. 
Перш за все, до лікаря повинні звернутись люди, у яких є один хоча б із вище перерахованих симптомів. А також, ті у кого вік старше 40 років, сімейний анамнез – наявність в роду глаукоми є безперечним фактором ризику розвитку та прогресування глаукоми, захворювання серцево-судинної системи, схильність до вазоспазмів, мігрені, неврологічні захворювання, крововтрати, захворювання нирок, тютюнопаління, діабет найчастіше асоціюється з неоваскулярною глаукомою.

Для цього потрібно провести такі методи обстеження:
  1. візіометрія: визначення рівня гостроти зору без корекції та з корекції;
  2. периметрія: визначення змін в полі зору;
  3. тонометрія: вимірювання внутрішньоочного тиску.
Існують різні методи вимірювання внутрішньоочного тиску: (ВОТ) - контактний і безконтактний. Контактні методи проводяться тонометром Маклакова, апланаційним тонометром Гольдмана, всі ці методи потребують анестезії.
Безконтактні методи – це методи, які не потребують анестезії. Проводять ці методи за допомогою пневмотонометра і IСаre tonometry – портативний тонометр, що не потребує анестезії, результати вимірювання не залежать від властивості рогівки та корелюють з результатами тонометрії за Гольдманом, що є «золотим стандартом» за рекомендаціями Європейського глаукомного товариства.
Гоніоскопія - вивчення структури кута передньої камери. Без даного дослідження неможливо виставити правильний діагноз глаукоми та вирішити питання про подальшу тактику лікування.
Оцінити стан пошкодження зорового нерва можна за допомогою Оптично-когерентної томографії (ОСТ). 

Всі ці методи обстеження для встановлення правильного і точного діагнозу ми можемо провести у нас, в оптиці «Горизонт». І якщо діагноз глаукома встановлений на початковій стадії, то потрібно зразу починати лікування. Спочатку це консервативна терапія – препарати, які знижують внутрішньоочний тиск. Якщо її недостатньо, використовують лазерну чи традиційну хірургію, щоб сформувати шляхи відтоку рідини із ока. При глаукомі вони порушуються, рідина затримується і тиск підвищується, щоб хвороба не прогресувала, відтік рідини потрібно відновити.
На жаль, вилікувати глаукому не можна.Задача лікаря і пацієнта-зберегти зір як можна довше.
Що таке глаукома та в чому її небезпека? Що таке глаукома та в чому її небезпека? Reviewed by Мар'яна on жовтня 10, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.