Ревматизм: гостра ревматична лихоманка та хронічна ревматична хвороба серця

Ревматична лихоманка - системне запальне захворювання сполучної тканини з переважним ураженням серцево-судинної системи (ревмокардит), суглобів (мігруючий поліартрит), нервової системи (хорея), шкіри (кільцевидна ерітема, ревматичні вузлики) та залучення інших органів, яке розвивається на фоні патологічної імунної відповіді на антигени B- гемолітичного стрептококу групи A. Пояснює лікар-кадрідоревматолог "Приватної дитячої поліклініки №1" - Гедзик Галина Петрівна.



В групі ризику по розвитку ревматичного процесу знаходяться діти, які страждають на хронічні запальні процеси стрептококової етіології ( хронічний стрептококовий тонзиліт, синусит, бронхіт, тощо). В зв'язку з особливостями імуногенезу ревматичний процес схильний до рецидивів та прогресування. Як правило ревматична лихоманка виникає в шкільному віці, практично не зустрічається у дітей до трьох років.

Гостра ревматична лихоманка поділяється на:
- Ревматична лихоманка без залучення серця;
- Ревматична лихоманка із залученням серця;
- Ревматична хорея.

Хронічна ревматична хвороба серця - результат проліферативних змін клапанів серця (фіброз клапанів серця) після перенесеної гострої ревматичної лихоманки внаслідок запального процесу на клапанах з можливим розвитком набутої вади серця та серцевої недостатності.

Захворюваність дітей на гостру ревматичну лихоманку в Україні становить 0,04 на 1000 дітей.

Важливу роль у розвитку ревматичної лихоманки відіграє генетична схильність. У розвитку патологічного ревматичного процесу виділяють наступні патогенетичні ланки:

  1. Пряме ураження міокарду факторами агресії в-гемолітичного стрепкококу А.
  2. Аутоімунний фактор прогресування запалення.
  3. Судинний механізм - ураження судин призводять до дисциркуляторних змін у міокраді: гіпоксії, ішемії, фіброзу.
Робоча класифікація ревматичної лихоманки:
  1. Клінічні синдроми: основні: ревмокардит первинний, ревмокардит повторний ( без вади серця, на фоні вади серця), артрит (без серцевої патології, з формуванням серцевої патології). Додаткові: ерімета кільцевидна, ревматичні вузлики, артралії, абдомінальний синдром, серозити, попередня стрептококова інфекція.
  2. Ступінь активності: 1,П,Ш.
  3. Перебіг: гострий, затяжний, латентний.
  4. Ступінь недостатності кровообігу: 0,1, ПА, ПБ, Ш.
В практичній діяльності для діагностики ревматичного процесу педіатри використовують діагностичні критерії ревматичної лихоманки.

Великі критерії: кардит, поліартрит, кільцевидна ерітема, хорея, ревматичні вузлики..
Малі критерії: артралгія, лихоманка, підвищення ШОЕ, підвищення рівня СРБ, зміни на ЕКГ, ознаки мітральної або аортальної регургітації при проведенні ехокардіоскопії.

Попередня стрептококова інфекція та дані, які підтверджують:
- виділення в-гемолітичного стрептококу із зіву дитини;
- підвищення антитіл до стрептококового антигену (антистрептолізину) в сиворотці крові дитини.
Якщо при клінічному обстежені у дитини виявляється два великих критерії, або один великий та два малих, та є в наявності дані, які підтверджують попередньо стрептококову інфекцію, то вірогідність гострої ревматичної лихоманки дуже висока.
Про гострий перебіг, лікування ревматичної лихоманки та хронічної ревматичної хвороби серця читайте згодом на сайті https://if.misto.in.ua/.


Ревматизм: гостра ревматична лихоманка та хронічна ревматична хвороба серця Ревматизм: гостра ревматична лихоманка та хронічна ревматична хвороба серця Reviewed by Мар'яна on жовтня 24, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.