Причини, симптоми та профілактика серцевої недостатності

Серцева недостатність – патологічний стан, при якому серце не забезпечує повноцінний кровотік, що призводить до кисневого голодування і нестачі поживних речовин у клітинах органів. Пояснює лікар-терапевт медичного центру "Горизонт" - Мельник Лідія Богданівна.




Які причини виникнення?

Атеросклероз, гіпертонія, інфаркт міокарда, вади серця – основні причини розвитку захворювання. Постійне звуження кровоносних судин призводить до того, що рух крові починає сповільнюватися. Цю проблему до певного моменту серце коригує самостійно, збільшуючи кількість скорочень. Якщо при зазначених патологіях лікування не проводиться, результатом стане серцева недостатність.

Причинами серцевої недостатності можуть бути як захворювання дихальної системи, так і проблеми в роботі сечостатевої системи. У першому випадку серце не може впоратися з підвищеним тиском у легеневій артерії, у другому – з великою кількістю рідини в організмі, яка накопичується внаслідок недостатньої роботи нирок.

Серцеву недостатність може викликати куріння
. Щоразу, коли курець затягується, він потенційно розриває слизову оболонку артерії, яка називається ендотелій. Ця оболонка зношується, тож ризик розвитку ішемічної хвороби серця і серцевого нападу зростає.

Надлишок солі в організмі підвищує ризик високого кров'яного тиску. Це ще й додаткове навантаження на серце. Окрім того, натрій, що міститься у солі, утримує в тілі воду. Надлишкова рідина може розтягнути серцеві камери і призвести до порушення його роботи.

Симптоми серцевої недостатності

Характерна риса захворювання – поступове наростання інтенсивності клінічних проявів. Симптоми серцевої недостатності на початку розвитку патології майже відсутні – людина веде звичний спосіб життя, але при великих фізичних навантаженнях може з'являтися задишка. Якщо в цей момент підвищується тиск в судинах легень, задишка швидко трансформується у кашель. Під час прогресування захворювання будуть з'являтися:

· Відчуття слабкості, нездужання, незалежно від того, наскільки великим було навантаження;

· Кашель – при серцевій недостатності він має нападоподібний характер і може супроводжуватися виділенням мокротиння з домішками крові;

· Прискорене серцебиття, відчуття тривоги;

· Зменшення кількості сечі з переважним виділенням в нічні години.

Легка ступінь серцевої недостатності може супроводжуватися порушенням психоемоційного фону – характерні перепади настрою, невмотивована дратівливість, головні болі, сонливість вдень і безсоння вночі. Захворювання може супроводжуватися нехарактерними проявами. Наприклад, якщо звуження кровоносних судин і застійні явища відбуваються в печінці, то пацієнт буде скаржитися на відчуття важкості і ниючі болі в правому підребер'ї. Кашель, постійна задишка та біль у грудях – ознаки серцево-легеневої недостатності.

Профілактика серцевої недостатності

  • Збалансована дієта дуже важлива для роботи серця 
  • Одними з найкращих продуктів є лосось, авокадо, вівсяні пластівці (які є великим джерелом розчинної клітковини, що допомагає знизити рівень холестерину), горіхи (клітковина і вітамін Е ), а також свіжі продукти, такі як чорниця, цитрусові та помідори,зелень, базилік, імбир.
  • Спорт допомагає уникнути серцевої недостатності 
  • Фізичні вправи знижують ймовірність розвитку діабету та ожиріння, які дуже сприяють розвитку хворобі серця. Аеробіка також зберігає ваші артерії здоровими, контролює кров'яний тиск і рівень холестерину в крові. 

Американська асоціація серця рекомендує принаймні дві з половиною години помірних занять спортом щотижня.

  • Слідкувати за своєю вагою
  • Зайва вага підвищує ризик серцево-судинних захворювань. 
  • Вживайте цільнозерновий хліб, каші з цільного зерна. 
  • Вживати менше алкоголю. 

Бережіть своє здоров’я!!! Не хворійте!!!

Причини, симптоми та профілактика серцевої недостатності Причини, симптоми та профілактика серцевої недостатності Reviewed by Мар'яна on жовтня 29, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.