Осінній авітаміноз: сімейний лікар

Випадає волосся, шаруються нігті, кола під очима, постійна безпричинна втома і дратівливість – це все симптоми АВІТАМІНОЗУ.

Авітаміноз – це захворювання, причиною якого є неповноцінне харчування, відсутність у раціоні вітамінів A, C, D, E, необхідних для нормальної життєдіяльності організму. Розповідає сімейний лікар медичного центру "Горизонт" - Підлуська Леся Богданівна.
Восени дні стають коротшими, сонця менше, свіжих фруктів і овочів з кожним днем знайти все складніше і складніше. Все це без проблем може призвести до авітамінозу, який особливо болісно приходить восени і взимку.



Симптоми авітамінозу:

Стан шкіри


  • Якщо у вас на шкірі почали з'являтися запалення, висип, лущення, або ж шкіра стала дуже сухою або жирною – це не алергія і не через нову косметику. Це головні симптоми авітамінозу.
  • Якщо ж у вас роздратування і почервоніння на шкірі – це недолік вітаміну В6.
  • Висипання та сухість шкіри – це означає, що організму не вистачає вітаміну А, або В9.
  • Тріскаються губи або їх куточки – не вистачає продуктів, багатих на залізо.

Стан волосся та нігтів змінився?

  • Нігті стали м'якими, частіше ламаються, з’явилося більше посічених кінчиків волосся – тіло вказує на брак вітамінів A або B2.
  • У вас можуть німіти руки та ноги, з'явитися поколювання в кінцівках і підвищитися стомлюваність. Це теж класичні симптоми авітамінозу.
  •  Крім цього, вас може переслідувати постійна дратівливість, порушення апетиту і сну. Це означає, що вам не вистачає цілої групи вітамінів.

Щоб зрозуміти, чим саме вам потрібно поповнити організм, краще сходити до свого СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ.


Як боротися з авітамінозом?

Звичайно, купувати вітаміни – це досить хороший спосіб, який напевно допоможе, але це не завжди покишені. Також, купувати несезонні фрукти і овочі теж непотрібно.

Всі вітаміни можна отримати із звичайних продуктів.


- Вітамін А можна отримати з моркви і яєць.

- Вітамін Е в хлібі, сирі та бобах. - Вітамін С, який особливо важливий для організму восени, є в шипшині, болгарському перці, квашеній капусті.

Для профілактики авітамінозу рекомендується частіше бувати на свіжому повітрі. А ще краще
займатися спортом на вулиці. Пробіжки або велосипед допоможуть в цьому найкраще.

- Загартовуйтеся!

Контрастний душ підбадьорить вас зранку, а повітряні ванни можна приймати, не встаючи з ліжка: просто відкрийте віконце і впустіть морозне повітря в будинок.

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!!!








               

Осінній авітаміноз: сімейний лікар Осінній авітаміноз: сімейний лікар Reviewed by Мар'яна on жовтня 17, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.