Інфекційне ураження очей: лікар-офтальмолог

Ураження зорового аналізатора зустрічається при багатьох інфекційних хворобах. Захворювання очей можуть спричинювати як бактерії так і віруси. Розповідає лікар-офтальмолог медичного центру "Горизонт" - Громова Світлана Євгеніївна.

Уразливими очі робить також їх топографічне межування з порожнинами носа, ото- і одонтогенним апаратом, що безпосередньо сприяє поширенню патологічного процесу. До вашої уваги, наведу декілька інфекційних захворювань, які найчастіше зустрічаються в офтальмології. 







  • Вітряна віспа: характерним симптомом є наявність везикул на шкірі повік, кон’юнктиві, рогівці, розвиток кон’юнктивіту - при якому незначні слизисті виділення, але коли приєднується бактеріальна інфекція – гнійні. При більш ослабленому імунітеті може виникати кератит, увеїт, ретиніт.
  • Кір: проявом є різка світлобоязнь, блефароспазм, катаральний кон’юнктивіт, слизисто-гнійні виділення, поверхневий кератит. Як ускладнення: зниження гостроти зору, виразковий кератит, грубе помутніння рогівки, увеїт, неврит зорового нерва. 
  • Краснуха: супроводжується катаральним кон’юнктивітом і поверхневим кератитом. У вагітних, що захворіли даним захворюванням у перші місяці вагітності, відбувається інфікування плоду, що у свою чергу призводить до вроджених вад з боку очей, це мікрофтальм, колобоми судинної оболонки, катаракта, вроджена глаукома.
  • Дифтерія: при цьому розвивається кон’юнктивіт, який часто ускладнюється виразковим кератитом. Через можливе ураження нервів, у хворого може виникати птоз верхньої повіки, косина, парез лицьового нерву. 
  • Паротит: нерідко при даному захворюванні страждає слізна залоза і розвивається дакріоаденіт, який супроводжується болем в орбіті, сльозотечею, набряком повік, розвитком диплопії та косини. 
  • Грип: проявляється фолікулярним кон’юнктивітом. При важкому перебігу грипу може виникати епітеліальним та стромальний кератит, іридоцикліт, увеїт. Ускладнення: помутніння рогівки, вторинна глаукома. 

Отож, кожне з наведених інфекційних захворювань має своє специфічне лікування. Тому своєчасне виявлення найперших і пізніх офтальмологічних симптомів, сприяє підбору лікарем ефективного лікування з подальшим одужанням.

Для збереження власного здоров'я, рекомендовано пройти вакцинацію згідно календаря щеплень. В цьому Вам допоможуть та нададуть кваліфіковану допомогу сімейні лікарі медичного центру «Горизонт»
Інфекційне ураження очей: лікар-офтальмолог Інфекційне ураження очей: лікар-офтальмолог Reviewed by Мар'яна on жовтня 11, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.