Вітамін В2, або рибофлавін, виділяється завдяки своєму кольору: у хімічно чистому вигляді це помаранчево-жовтий порошок. Як і його «родич» вітамін B1, рибофлавін, або вітамін В2, відіграє важливу роль у вуглеводному обміні: він бере участь у процесах виробництва енергії в організмі з використанням жирів і амінокислот. Розповідає сімейний лікар медичного центру "Горизонт" - Підлуська Леся Богданівна.
Ознаки дефіциту вітаміну В2:
- Зниження працездатності та втома;
- Потріскані куточки рота;
- Виразки в роті;
- Зміна шкіри навколо рота і носа;
- Серйозний дефіцит вітаміну спричиняє анемію і порушує обмін інших вітамінів.
Де взяти вітамін В2?
Організм не здатний зберігати в собі вітамін В2 у вигляді запасів, тому його наявність залежить від постійних прийомів їжі.- Молоко і молочні продукти. Основні постачальники вітаміну В2 — це продукти тваринного походження, такі як молоко, йогурт і м'ясо.
- Вівсянка, 100 грамів вівсяних пластівців містять близько 10 відсотків добової потреби.
- Цільнозерновий хліб. Дві скибочки цільнозернового хліба дають близько 0,2 міліграма рибофлавіну.
- Пекарські дріжджі. У 100 грамах дріжджів є колосальні два міліграми вітаміну В2. Спробуйте пекти хліб самостійно.
- Зелені овочі. Частіше їжте капусту, броколі, спаржу.
- Авокадо. Крім корисних жирних кислот, авокадо містить приблизно стільки ж вітаміну В2, скільки цільнозерновий хліб — близько 0,1 міліграма на 100 грамів.
- Жирна риба. Є багатим джерелом омега-3 жирних кислот.
Скільки потрібно вітаміну В2?
Добова потреба у вітаміні В2, за даними Німецького товариства харчування, для чоловіків і жінок становить відповідно:- від 19 до 25 років: 1,5 і 1,2 міліграма;
- від 25 років до 51 року: 1,4 і 1,2 міліграма;
- від 51 року до 65 років: 1,3 і 1,2 міліграма.
Будьте здорові!!!
Вітамін В2: його потреба організму в осінньо-зимовий період
Reviewed by Мар'яна
on
листопада 18, 2019
Rating:
Немає коментарів: