26 листопада - Міжнародний день боротьби з ожирінням


26 листопада проводять Міжнародний день боротьби з ожирінням. Поняття ''ожиріння'' вже давно вийшло за межу косметологічного дефекту. Медичні експерти називають це ''епідемією', медико-соціальною проблемою людства. Розповідає, сімейний лікар медичного центру «Горизонт»- Стецишин Інна.

За останніми оцінками ВООЗ, надмірною вагою в сучасному світі страждають приблизно 1,5 мільярда дорослих людей і ще 350 млн схильні до ожиріння. Приблизно 20 млн. дітей до 8 років мають проблеми із зайвою вагою. ВООЗ прогнозує, що частка людей з ожирінням до 2030 року становитиме до 41%. В Україні, за найскромнішими підрахунками, від зайвої ваги страждає кожна четверта жінка і кожен шостий чоловік. Втім, поки українці не дуже активно піднімають це питання, в нашій країні середньостатистичні показники, але посилена урбанізація, шалений ритм життя та модернізація змушують нас, забувати про раціональне збалансоване харчування та здоровий спосіб життя - розповідає сімейний лікар.

Ожиріння – хронічне рецидивуюче захворювання, яке характеризується надлишковим накопиченням жирової тканини в організмі, обумовлене порушенням обміну речовин. В його основі лежить позитивний енергетичний баланс, тобто надходження енергії з калоріями їжі перевищує енерговитрати.


Діагностика ожиріння:


Основною ознакою ожиріння є накопичення жирової тканини в організмі у чоловіків понад 10-15%, у жінок понад 20-25% від маси тіла. Для діагностики ожиріння і визначення його ступеня використовують
  • Формула Брока – ріст в сантиметрах мінус 100.
  • Формула Бернгардта – зріст в сантиметрах помножити на окружність грудної клітки та поділити на 240.
  • ІМТ(індекс маси тіла)


IMT є не тільки діагностичним критерієм ожиріння, а й показником відносного ризику розвитку супутніх ожирінню захворювань. Індекс маси тіла (ІМТ) — це величина, за допомогою якої визначають відповідність маси людини її зросту. I=m/h2, де:m — маса тіла в кілограмах, h — зріст в метрах. Вимірюється індекс маси тіла в кг/м².

IMT в межах 18,5-24,9 кг/м2 відповідає нормальній масі тіла, з такими показниками спостерігається найменша захворюваність і смертність. IMT не зовсім вірогідний для: дітей з незакінченим періодом росту; людей віком понад 65 років; людей з високорозвинутою мускулатурою; вагітних жінок.

Оскільки вік дитини має вирішальне значення, показник ІМТ розраховується від 0 до 5 років поденно, і від 5 до 19 років помісячно.
  • Недостатня вага —4%;
  • Нормальна вага — 5-84%;
  • Зайва вага — 85-94%;
  • Ожиріння — 95-100%.
Індекс маси тіла, не враховує індивідуальних особливостей тілобудови (таких як пропорції фігури, кількість м'язової маси). Для визначення характеру розподілу жиру в організмі, використовують показник співвідношення окружності талії і окружності стегон (ОТ/ОС). Ожиріння вважається абдомінальним, якщо у жінок показник ОТ/ОС >0,85, а у чоловіків > 1,0.



Хто в зоні ризику:

Це часто сімейна хвороба, тому що батьки програмують зайву вагу не тільки в ранньому дитинстві, перегодовуючи дитину, але навіть ще до її народження, під час внутрішньоутробного розвитку. Матері, які захоплюються жирною їжею і фастфудом, ризикують зіпсувати здоров'я своїм нащадкам на три покоління вперед. Звичайно, у кожної людини свій індивідуальний організм і причини розвитку ожиріння також.
Після проведення ряду досліджень, вчені дійшли висновку, між зв'язком поганого нічного сну, та розвитком ожиріння у дітей раннього віку. Нестача сну спричиняє дисбаланс гормонів, які відповідають за контроль апетиту. Іншими словами діти, які недосипають, частіше почуваються голодними й вдаються до висококалорійних перекусів протягом дня.


Наслідки ожиріння:

Це поліетіологічне захворювання, де основними факторами є:
  • соціально-економічні (освіта, професія, сімейний стан);
  • генетичні;
  • демографічні (вік, стать, етнічна приналежність);
  • соціально-економічні (освіта, професія, сімейний стан)
  • психологічні;
  • поведінкові (харчування, фізична активність, алкоголь, паління, стреси).

Майже 30-40 % випадків причина зміни маси тіла криється в генах. Практично 60% усіх випадків пов'язані зі способом життя. На основний чинник ожиріння люди усе-таки мають вплив. Близько 90% людей набирають зайві кілограми від переїдання (тобто споживають більше калорій, аніж потрібно їхньому організмові), і не більш ніж 10% — через наявність серйозних порушень в організмі. Надлишкова, зайва їжа утилізується організмом і відкладається "про запас" у жирове депо.

Згубними наслідками є депресія, страх, гіподинамія, надмірна нестабільна емоційність, куріння. Є так зване вторинне ожиріння, яке не пов'язане з харчуванням: погіршена робота печінки; захворювання щитоподібної залози; діабет другого типу; гормональний дисбаланс в організмі; зокрема порушення функцій щитовидної залози та наднирників.
Є доказовий зв'язок розвитку ожиріння при застосуванні проти епілептичних препаратів, кортикостероїдів, похідних естрогену, седативних засобів, передозування інсуліну при хронічній інсулінотерапії.

Вплив надлишкової маси тіла на здоров'я в цілому?

Ожиріння (особливо абдомінальне) являє собою серйозну загрозу для здоров'я та життя. Як наслідок, може вкоротити людині одну шосту частину життя. В кожної людини, яка має надлишкову вагу, наявний підвищений ризик виникнення таких захворювань; цукровий діабет ІІ типу; ішемічна хвороба серця; артеріальна гіпертонія; остеоартрит; обструктивний синдром зупинки дихання уві сні; розлади сечовидільної системи; жовчнокам'яна хвороба; жирова дистрофія печінки; дисфункції репродуктивної системи – аменорея; надмірна менструація; порушення фертильності. 

Ожиріння ускладнює перебіг вагітності (підвищує ризик викидня) та знижує шанси на успішне запліднення яйцеклітини — як природним способом, так і за допомогою спеціальних репродуктивних технологій, зокрема у разі запліднення in vitro (екстра корпорального запліднення)
За статистикою, кожна 5 пара в Україні безплідна, через ряд причин. Жінкам із надмірною масою тіла, важче зачати та виносити дитину, в них часто виявляють полікістоз яєчників, що потребує посиленого лікування. Чоловіче безпліддя, становить понад 40%, де надмірна вага є згубним чинником у поєднанні із курінням та вживанням алкоголю, що в цілому знижують активність сперматозоїдів. Ожиріння є у переліку захворювань, які супроводжують аденокарциному стравоходу, колоректального раку, раку молочної залози у жінок в пост менопаузі, раку матки та нирок.

Існує кілька типів ожиріння і боротися з кожним з них треба обґрунтовано.



1. Найпоширеніший тип ожиріння, результат систематичного переїдання, можливо в поєднанні із курінням або вживання алкогольних напоїв. Людина любить їсти часто і багато. Зменште порції, перед прийманням їжі за 30 хв. випийте негазованої води. Обмежте вживання солодощів, та дуже жирної їжі, алкоголю. Раціональне харчування і фізичне навантаження приведуть Вас у форму.

2. ''Невеликий'' живіт, так званий ''нервовий''- результат заїдання стресу, особливо солодощами, які дають коротко тривале відчуття задоволення, та мізерної ейфорії, внаслідок викиду ендорфінів. Це з часом змінює харчову поведінку та викликає залежність. Характерно, як правило для жінок. Насамперед, основою в терапії, буде - гармонія із власним тілом та душею. Можлива консультація психотерапевта, невропатолога.

3. Глютеновий тип. Гормональний дисбаланс. Важкий в корекції, вимагає повної діагностики. Ідеальних результатів досягнути нелегко, характерний в період пре та менопауз. Питання схуднення часто турбує жінок після вагітності, які інтенсивно хочуть позбутись зайвих кілограмів. Забуваючи настанови, що їсти потрібно для ''двох'', а не ''за двох''. Оптимальним буде набирання ваги від 8-12 кг. під час вагітності. Цього буде достатньо для правильного розвитку плода та хорошого самопочуття майбутньої мами.

4. Атерогенний метаболічний дисбаланс, де жир накопичується в черевній порожнині, що може також призвести до проблем з диханням. Терапія полягає в збалансованому харчуванні та конструктивній фізичній підготовці.

5. Ожиріння венозних каналів.
Цей тип ожиріння успадковується генетично. Але дещо змінити можна. Консультація судинного хірурга та обстеження. Комплекс фізичних вправ зосереджених на роботі окремим груп м'язів. Проте, почати можна з малого наприклад, ходьба пішки.

6. Ожиріння від малорухомого способу життя, для такого типу людей, останнє заняття спорту, було ще в школі на уроці фізкультури. Як правило, такий тип ожиріння, виникає через шкідливу їжу. Основними ознаками є проблеми із травленням, вздуття та дискомфорт у животі.


Часто можна зустріти людей, в яких є поєднані типи ожиріння.


Харчування людей з надмірною масою тіла:

Кожний, хто розпочинає програму зниження маси тіла, зобов'язаний вести харчовий щоденник, в якому реєструється щоденна маса тіла і кількість спожитої їжі. Перехід від звичайного харчового режиму до лікувального, має бути поступовим. Зменшення енергетичної цінності їжі не повинно викликати відчуття сильного голоду.

Зниження енергетичної цінності, здійснюється в основному за рахунок значного обмеження легко засвоюваних вуглеводів (цукру, меду, варення, кондвиробів). У добовому раціоні їх має бути 100-120 г, дотримувати достатню кількість білків (1 г на 1 кг нормальної маси тіла), але не менше 100 г на день. Половина з них має бути тваринного походження. Білки викликають відчуття ситості, що допомагає краще переносити малокалорійну дієту, призначену на порівняно тривалий час.У раціоні обмежують кількість рідини (до 1,2 - 1,5 л), екстрактивні речовини, прянощі, гострі приправи і збільшують кількість продуктів, що містять рослинну клітковину. Рекомендується шестиразовий прийом їжі (сніданок, другий сніданок, обід, підвечірок, вечеря, на ніч). Розподіл прийомів їжі за енергетичною цінністю наступний: сніданок - 25%, другий сніданок - 10%, обід - 35%, підвечірок - 5%, вечеря - 20%, на ніч - 5%.

У раціоні харчування слід різко обмежити продукти, багаті на вуглеводи: хліб білий, картоплю, хлібобулочні вироби, крупи. Вилучити жирні сорти м'яса, риби, гострі сири, згущене молоко з цукром, смакові приправи. Програма корекції маси тіла разом з лікувальним харчуванням, повинна обов'язково включати підвищення фізичної активності.

Досягнувши бажаних результатів, Ви й надалі захочете залишатися стрункими і підтягнутими, тоді обмежувати себе доведеться завжди. Змініть деякі звички, і спосіб Вашого життя кардинально поміняється!



26 листопада - Міжнародний день боротьби з ожирінням 26 листопада - Міжнародний день боротьби з ожирінням Reviewed by Мар'яна on листопада 26, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.