Функціональні кисти: дитячий гінеколог

Функціональні кісти яєчника - це кисти, які найчастіше зустрічаються в підлітковому віці з-поміж інших. Вони мають вигляд порожнистих утворень, заповнених рідиною або напіврідким вмістом, знаходяться всередині чи на поверхні яєчника, утворюються внаслідок неправильного функціонування яєчника (звідси й назва). Розповідає лікар-гінеколог "Приватної дитячої поліклініки №1" - Стурко Діана Володимирівна.






Функціональні кисти є двох видів:

Фолікулярна киста яєчника (утворюється внаслідок утруднення процесу овуляції - розрив фолікула в середині менструального циклу). Вона зазвичай має розміри від 2 до 8 см, в основному одностороння, гормонпродукуюча (переважно естрогени);

Клінічні прояви:

  • порушення менструального циклу (зазвичай проявляється зменшенням інтервалу між менструаціями менше 21дня);
  • ниючий біль внизу живота;
  • можуть протікати безсимптомно.
Кіста жовтого тіла (утворюється, якщо не відбувається регресу жовтого тіла в другій фазі менструального циклу, воно продовжує функціонувати і збільшуватись). Вона зазвичай має розміри 5-7см, є гормонпродукуючою (утворює всі види стероїдних гормонів, переважно прогестерон).

Клінічні прояви:

  • подовження менструального циклу;
  • аномальні маткові кровотечі;
  • біль внизу живота;
  • можуть протікати безсимптомно.


Виявити функціональну кісту можна при гінекологічному огляді (у дитячому та підлітковому віці проводять ректоабдомінальний огляд, у дівчат, які живуть статевим життям - вагінальний, використовують спеціальні інструменти для огляду). З метою визначення характеру процесу використовують УЗД. Визначають гемодинамічні показники, загальний та біохімічний показники крові, гормональний стан.

Як правило, функціональні кісти спонтанно регресують від 1 до 3 міс. Тому дитячі гінекологи ведуть вичікувальну тактику і рекомендують щомісяця проходити огляд у гінеколога та проводити УЗД. Якщо кіста зберігається більше 3 місяців або її розміри перевищують 7 см (не стосується вперше виявлених кист) - то в таких випадках показане оперативне лікування, деталі вирішуються з лікарем в індивідуальному порядку.

У випадку нагноєння, перекруту ніжки кисти чи розриві кисти (апоплексія яєчника) і наростаннях симптомів "гострого живота" (раптове погіршення самопочуття, виражений біль в нижніх відділах живота, підвищення температури) проводять термінове оперативне втручання.

Не займайтесь самолікуванням, щороку обстежуйтесь у гінеколога і робіть УЗД органів малого тазу 1 раз на рік. Це дозволить виявити різноманітні новоутворення на початковій стадії і вчасно їх лікувати.
Функціональні кисти: дитячий гінеколог Функціональні кисти: дитячий гінеколог Reviewed by Мар'яна on листопада 21, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.