Вікова макулодистрофія - одна з основних причин втрати зору: лікар-офтальмолог

Макулярна дегенерація є основною причиною втрати зору, більше ніж катаракта та глаукома разом. Розповідає лікар-офтальмолог медичного центру "Горизонт" - Громова Світлана Євгеніївна.

Макулярна дегенерація характеризується погіршенням центральної частини сітківки, внутрішнього заднього шару ока, який записує зображення, які ми бачимо, і надсилає їх по зоровому нерву з ока в мозок. Центральна частина сітківки, відома як макула, відповідає за фокусування центрального зору, вона контролює нашу здатність читати, керувати автомобілем, розпізнавати обличчя або кольори, а також детально бачити предмети. 



На ранніх стадіях дегенерація макули не впливає на зір. Пізніше, якщо хвороба прогресує, у людей спостерігається хвилеподібний або розмитий зір, об'єкти виглядають менше, ніж зазвичай, кольори здаються менш яскравими, ніж раніше і якщо стан продовжує погіршуватися, центральний зір може бути повністю втрачений. 

Люди з сильно розвиненою дегенерацією макули вважаються юридично сліпими. Однак, оскільки решта сітківки все ще працює, вони зберігають свій периферичний зір, який не такий чіткий, як центральний зір. 
Існує дві основні форми макулярної дегенерації: "суха" та "волога". Приблизно 85% до 90% випадків макулярної дегенерації є "сухим" (неексудативним) типом, який характеризується наявністю друз (це жовтувато-білі відкладення, що локалізуються в мембрані Бруха й пігментному епітелії сітківки), тоді як 10-15% - "вологий" ( ексудативний) тип, що виникає, коли з новоутворених кровоносних судин просочується рідина у вашу сітківку. 

Найбільшим фактором ризику макулярної дегенерації є:
  • вік, ризик збільшується у віці старше 55 років; 
  • генетика - люди з сімейним анамнезом макулодистрофії піддаються більшому ризику;
  • раса - кавказці мають більшу ймовірність розвитку захворювання, ніж афроамериканці або латиноамериканці;
  • куріння - куріння вдвічі збільшує ризик макулодистрофії. 
Лікування захворювання.

Щодо сухої форми, наразі ліки невідомі, але можна знизити ризик і сповільнити прогресування після встановлення діагнозу. Наприклад, змінити спосіб життя: дієта, фізичні вправи, схуднути, якщо у Вас є зайва вага, контроль артеріального тиску, уникати куріння та захищати очі від ультрафіолету, вживати біодобавки, до складу який входить лютеїн та зеаксантин, вітамін С, вітамін Е та цинк.
Волога форма, якщо діагноз поставлений вчасно, тоді захворювання можна лікувати внутрішньоочними ін'єкціями антиVEGF-препаратами. 

Тому, рекомендуємо вчасно проходити профілактичні обстеження у лікаря офтальмолога, щоб попередити ризик розвитку офтальмологічної патології.
Вікова макулодистрофія - одна з основних причин втрати зору: лікар-офтальмолог Вікова макулодистрофія - одна з основних причин втрати зору: лікар-офтальмолог Reviewed by Мар'яна on листопада 26, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.