Що таке дислалія: розповідає логопед

Дислалія – це невнормована вимова звуків, яка виникає за відсутності проблем з боку центральної нервової системи та психічного розвитку. Найчастіше дислалія у дітей за відсутності професійної корекції переростає у дислексію (порушення читання) та дисграфію (порушення письмової мови). Розповідає логопед «Приватної дитячої поліклініки №1» - Середяк Оксана Євгенівна.



Виділяють два види дислалії: механічну та функціональну. 

Механічною (органічною) дислалією називають такий вид неправильної звуковимови, який викликаний: патологіями анатомічної будови артикуляційного апарату:

  • укорочена вуздечка мови (під’язикова зв’язка);
  • дефекти будови щелеп;
  • неправильна будова неба;
  • товсті губи, часто з відвислою нижньою губою, або вкорочена, малорухлива верхня губа.


Функціональна дислалія – розвивається через нейродинамічні проблеми в роботі головного мозку зворотного характеру чи на тлі соціального чинника:

  • неправильне виховання мови дитини в сім’ї;
  • по наслідуванню;
  • двомовність в сім’ї;
  • недорозвиненням фонематичного слуху.


Корекція дислалії:

Роботу при дислалії проводить логопед – спеціаліст, який може прищепити дитині навики правильної вимови звуків та слів. Корекція вибудовується поетапно:

1. Підготовка – логопед повинен спочатку налагодити контакт з дитиною, викликати інтерес до занять, адаптувати до умов кабінету.

2. Формування первинних вмінь та навичок – фахівець повинен навчити пацієнта правильно вимовляти конкретні звуки, порівнювати їх зі складними та диференціювати у словах, відрізняючи за вимовою.

3. Формування комунікативних навичок – дитина вчиться спілкуватись за допомогою речень із безпомилковою вимовою всіх звуків.

Також корекція проводиться за допомогою різноманітних вправ в ігровій формі. Чим молодша дитина, тим більше ігрових елементів має бути на заняттях. Логопедична робота при дислалії проводиться впродовж тривалого часу, чим раніше батьки виявлять проблему, тим простіше пройде корекція. Найчастіше прогнози сприятливі, у більшості випадків успіх гарантований (якщо відсутні порушення психічного розвитку).

Що таке дислалія: розповідає логопед Що таке дислалія: розповідає логопед Reviewed by Мар'яна on листопада 19, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.