Цукровий діабет та його вплив на орган зору: лікар-офтальмолог


14 листопада – Всесвітній день боротьби з діабетом.  В Україні  нараховується 1,5 млн. чоловік з даним діагнозом, медики говорять, що цифра занижена, а хворих більше 2млн. чоловік.  Про цукровий діабет і його вплив на орган зору, розповідає лікар-офтальмолог Оптики «Горизонт» - Кудра Ірина Ярославівна.






Поширеність діабету в Україні підвищується за останніх 10 років вдвічі. Майже 3% первинної інвалідності дорослого населення в Україні є наслідком захворювання на діабет.
Згідно з даними ВООЗ на даний час  загальна кількість хворих на цукровий діабет у світі перевищила 100 млн. чоловік ( 3% населення Землі). Щорічно вона  збільшується на 5-7% і подвоюється  кожні 12-15 років.

Діабет – хронічне захворювання, при якому  підшлункова залоза не виробляє достатньої  кількості  інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. Інсулін – це гормон, який  регулює рівень глюкози у крові. В результаті  неконтрольованого діабету виникає  гіпоглікемія.
(підвищення рівня глюкози у крові), що призводить до ураження багатьох систем організму, особливо нервів та кровоносних судин.
Діабет може призвести до багатьох ускладнень і збільшити ризик  передчасної смерті.

Основні ризики:

  • Інсульт;
  • Сліпота;
  • Серцевий напад (інфаркт);
  • Ниркова недостатність;
  • Ампутація.
У дорослих людей з діабетом ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2-3 рази вищий за інших. Загальний ризик смертності серед людей такого ж віку, які не хворіють на діабет. 6,2% смерті у світі пов'язано з діабетом.
Зниження кровотоку через ураження судин в поєднанні з ураженням нервових закінчень значно підвищує ризик виникнення  виразок  на ногах, їх інфікування та в кінцевому результаті  - ампутації.
Ураження сітківки  очей – діабетична ретинопатія виникає внаслідок ураження дрібних кровоносних судин та є причиною 1% сліпоти.

Сітківка – дуже делікатний субстрат пронизаний дрібними кровоносними судинами і нервами, тут фіксуються всі деталі  об'єктів, всі кольори, відтінки і звідси по зоровому нерву-зображення передається в мозок.
Якщо на сітківці виникають дефекти, то їх не виправити і не компенсувати жодними окулярами, адже сітківка – це жива фотоплівка і якщо на ній з’явився розрив то його, на жаль, не склеїти.
Око в результаті такого розриву, дірки або сліпої області буде бачити гірше, а якщо ділянок виявиться багато і вони зімкнуться краями, зір буде втрачено на завжди.
Найстрашніше, що діабетична ретинопатія (ураження кровоносних судин сітківки) може не заявляти про себе дуже довго: на периферії очного дна відбуваються дрібні крововиливи, пошкоджені судини змінюються новими – «неправильними» і дуже крихкими судинами, відбувається неоваскуляризація. Проникність новоутворених судин призводить до обширних крововиливів в сітківку і в складоподібне тіло ( гемофтальне), через що, в полі зору з’являються «плавучі помутніння» (мушки), а зір  продовжує знижуватися.
Подальший розвиток діабетичної ретинопатії загрожує відшаруванням сітківки і ( вторинною) глаукомою.
Початкові стадії хвороби можуть протікати безсимптомно або зі слабо вираженою симптоматикою, внаслідок цього пацієнт не підозрює про шкідливий вплив діабету на сітківку очей.
Відчутні симптоми з’являються на пізніх стадіях захворювання і швидко наростають «ефект лавини». Тому для своєчасного виявлення ураження сітківки, пацієнтам з цукровим діабетом рекомендують раз на пів року, проходити обстеження у лікаря-офтальмолога.

Пацієнти з діабетичною ретинопатією найчастіше скаржаться на:

  • Розмитий зір;
  • «Мушки і блискавки» перед очима;
  • Різке погіршення зору;
  • Погіршення здатності читати і виконувати дрібну роботу;
  • Спотворення ліній і предметів.

Частіше діабетична ретинопатія вражає тих, у кого діагностовано цукровий діабет 1-го типу. Це молоді люди, діти, підлітки. Звичайно його викликає автоімунна реакція, коли захисна система атакує клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін дуже мало, або ж не виробляють зовсім. Люди з цим типом повинні колоти інсулін кожен день, щоб  контролювати  рівень глюкози в крові. Це інсулінозалежний тип цукрового діабету.
Діабет 2-типу, його ще називають не інсулінозалежним чи «дорослим». Він може виникнути в будь-якому віці. Пацієнти з діабетом 2-го типу  часто можуть контролювати свій стан через здорове харчування і фізичне навантаження.
Є ще специфічний тип діабету, зустрічається дуже рідко. Це гестаційний діабет вагітних, який може призвести до ускладнень  для мами і дитини.

При наявності у вас хоча б одного з перерахованих симптомів, не відкладайте візит до лікаря.
Для того, щоб правильно призначити лікування діабетичної ретинопатії, лікар, як правило, проводить кілька додаткових досліджень, до яких відносять:

  • Перевірка гостроти зору;
  • Визначення рефракції ока;
  • Вимірювання внутрішнього тиску;
  • Огляд структур очного яблука під мікроскопом ( біомікроскопія); 
  • Огляд очного дна ( попередньо, за допомогою спеціальних крапель, розширюється зіниця).
·       Оптична когерентна томографія (ОКТ) з ангіографією – це дослідження стан макули і прохідність судин. Даний метод без контрастний, малоінвазивний  на відміну від флуоресцентної ангіографії, де метод інвазивний і з контрастом.
Дану комп’ютерну томографію сітківки можна провести в оптиці «Горизонт».

Від результатів даного обстеження залежить вибір правильного способу лікування діабетичної ретинопатії:

  • Консервативна терапія;
  • Внутрішньоочні ін’єкції (інтравітреальні) анти – VEGF препаратів, що блокують        розростання нових судин;
  • Лазерна фотокоагуляція;
  • Вітректомія – операція, в ході якої видаляється склоподібне тіло з крововиливом.

Найкращий спосіб попередити ретинопатію відразу, як тільки лікар-ендокринолог поставив діагноз цукровий діабет, пройти ретельне обстеження очей у офтальмолога, що має досвід та спеціальне обладнання для виявлення  діабетичних змін.
ПАМ’ЯТАЙТЕ!!! Істотні діабетичні зміни на очному дні можуть спостерігатися навіть при досить високій гостроті зору. Огляди в офтальмолога повинні бути не менше 2-ох разів на рік. А також потрібно обстежуватися при будь-яких скаргах на зір, або при несподіваному, раптовому зниженні його гостроти. При наявності цукрового діабету, як правило, патологічні зміни очей відбуваються через 5-10 років після початку захворювання.

Цукровий діабет та його вплив на орган зору: лікар-офтальмолог Цукровий діабет та його вплив на орган зору: лікар-офтальмолог Reviewed by Мар'яна on листопада 14, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.