Як попередити та лікувати захворювання печінки?

Печінка – надважливий орган, який виконує понад 500 функцій. Без неї організм припинив би працювати. У ній утворюються білки крові, розпадається гемоглобін, утворюється жовч, зберігаються вітаміни, утворюються та розпадаються жири, знешкоджуються ліки, стероїдні гормони та алкоголь. Розповідає лікар-терапевт медичного центру "Горизонт" - Мельник Лідія Богданівна.



Для знешкодження різноманітних сполук печінка має низку ферментів — вони працюють як розчинники та окислювачі.

Більшість захворювань печінки протікають безсимптомно аж до появи серйозних ускладнень. Важкі тканинні ураження печінки, здатні провокувати біль та жовтяницю, виникають вже тоді, коли лікування стає складним, тривалим та малоефективним. Натомість рання діагностика здатна виявляти хвороби печінки в час, коли проблему можна вирішити швидко й відносно легко, а головне – назовсім.
Регулярні профілактичні обстеження, як от «Печінкові проби» допоможе стежити за станом печінки й не допустити розвитку захворювання. Дослідження рекомендоване як людям з діагностованими хворобами печінки, так і при підозрі на її ураження. Особливо доцільно пройти обстеження «Печінкові проби» тим, хто страждає від:
  • Постійної втоми та загальної слабкості;
  • зниження апетиту та втрати ваги;
  • болю та важкості у правому підребер’ї;
  • пожовтіння шкіри та склер;
  • змін кольору калу та сечі;
  • відчуття гіркоти та неприємного присмаку в роті;
  • нудоти, шкірних висипань.


Як ДОПОМОГТИ СВОЇЙ ПЕЧІНЦІ?

Активуйте ферменти.
  • У пригоді стануть капуста броколі, червоний перець, зелений чай, спеції, цибуля та часник. Крім того, у складі капусти та цибулі є сірковмісні сполуки. От саме з цієї сірки в нашому організмі й утворюється глутатіон, потрібний для знешкодження деяких сполук. Для пацієнтів, що проходять хіміотерапію, важливо не “активувати” нічим системи знешкодження, адже це прискорить руйнацію ліків. Не займайтеся самолікуванням.

Уважно стежте за своїм раціоном.
  • Пийте менше алкоголю та солодких газованих напоїв, їжте менше смаженої та жирної їжі. Але не все так буквально: жири мають бути в нашому раціоні щодня. Відмовляючись від жирів та спецій, ви позбавляєте організм стимулу виділяти жовч — а він це має робити постійно. Їжте більше овочів, фруктів, коренеплодів, зелені та насіння. Рослинна їжа містить вітаміни, антиоксиданти та клітковину. Вони грають із печінкою в одній команді — проти вільних радикалів, високого холестерину та ожиріння.

За даними British Liver Trust, кожен п’ятий ризикує мати хворобу печінки.

Причин недуги багато, але є три головні загрози, від яких її треба захищати:
  • Алкоголь;
  • неалкогольна жирова хвороба печінки;
  • вірусний гепатит.
Жирова хвороба виникає, коли в печінкових клітинах відбувається накопичення жиру.

Зазвичай хвороба безсимптомна, тому пацієнти дивуються, коли на УЗД чують: "У вас стеатоз (або гепатоз) печінки". Або аналіз крові показав підвищення печінкових проб. Це означає, що в органі почалися зміни через жирову дистрофію печінки.

Вони можуть виникнути з 2 причин – вживання алкоголю та ожиріння. Недуга часто супроводжується цукровим діабетом та може призводити до розвитку інсульту та інфаркту.

Диво-пігулки чи "курс крапельниць" не мають стійкого ефекту та не позбавлять від причин хвороби.

Вилікуватися може допомогти здоровий спосіб життя. Наразі це найефективніший засіб у лікуванні жирової хвороби печінки.

Аби печінка була здорова, самого лише здорового харчування замало. Має ще бути фізична активність. Печінка любить фізкультуру.

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження.

Головні причини розвитку гепатиту:
  • Віруси гепатиту;
  • деякі інфекційні захворювання;
  • токсичні речовини (алкоголь, деякі наркотичні препарати);
  • медикаменти;
  • аутоімунні захворювання.
Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. Усі типи вірусів спричиняють захворювання печінки, але між ними є істотна різниця. Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічного запалення печінки у мільйонів людей і є однією з головних причин цирозу та раку печінки.

Щоб уникнути інфікування вірусами гепатиту А та Е, дотримуйтеся правил особистої гігієни, вживайте термічно оброблену їжу, добре мийте овочі, фрукти, ягоди й зелень, кип’ятіть воду, не пийте з відкритих джерел.

Натомість головним засобом профілактики вірусного гепатиту В і D є вакцинація. Відповідно до рекомендацій ВООЗ, усі діти грудного віку мають отримувати вакцину проти гепатиту В якомога раніше, бажано протягом 24 год після народження. Відтак необхідно в майбутньому ввести ще другу і третю дози для завершення серії вакцинації. Оскільки зараження вірусом гепатиту D неможливе без присутності вірусу гепатиту В, вакцинація проти ВГВ є надійним захистом від інфікування вірусом гепатиту D.

Вакцинуватися від гепатиту В можна в будь-якому віці.

На жаль, наразі не існує вакцини проти вірусного гепатиту С, тому рекомендовано такі засоби профілактики:
  • Застосування бар’єрних контрацептивів;
  • користування засобами разового (шприци, голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення;
  • користування засобами індивідуального захисту (рукавички, окуляри, фартухи тощо);
  • користування стерильним інструментарієм багаторазового призначення (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо).
Пам'ятайте, що тривалий час захворювання печінки не проявляються яскравою симптоматикою.

Тому кожному варто періодично проходити скринінг – здійснювати ультразвукове дослідження черевної порожнини та дізнаватися рівень печінкових проб, застерігає МОЗ.
Як попередити та лікувати захворювання печінки? Як попередити та лікувати захворювання печінки? Reviewed by Мар'яна on грудня 10, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.