Захворювання щитовидної залози: лікар-ендокринолог

Обмін речовин в організмі контролюється гормонами щитовидної залози. Якщо недостатньо гормонів то уповільнюються всі обмінні процеси. Якщо ж гормонів більше, ніж треба, вони прискорюються. І те, й інше погано позначається на стані організму. При прискоренні обміну речовин діти різко худнуть при достатньо збалансованому харчуванні і адекватних фізичних навантаженнях. При уповільненому – навпаки, гладшають. Розповідає лікар-ендокринолог "Приватної дитячої поліклініки №1" - Чорна Наталія Володимирівна.



Щитовидна залоза впливає на нервову та серцево-судинну систему, статевий та фізичний розвиток. Якщо гормонів більше, ніж потрібно, дитина стає: дратівливою, тривожною, плаксивою, прискорюється серцебиття, може підвищуватись АТ. Шкіра волога і гаряча, надмірна пітливість. Появляється виражена м'язова слабкість.

При дефіциті: сонлива, знижується інтерес до навчання, погано запам’ятовує, дратівлива, виникає затримка зросту, порушуються місячні цикли, також розлади супроводжуються млявістю, м'язовою слабкістю, загальмованістю мови, шкіра стає сухою, волосся випадає і стає ламким.

Якщо говорити про шлунково-кишковий тракт,
то при зниженні функції щитовидної залози спостерігається зниження відтоку жовчі, запори, а при підвищеній – навпаки, проноси, дитина неправильно сприймає смак деяких продуктів.



Всі захворювання можна розділити на три групи:
  • протікають з підвищеною функцією щитовидної залози: тиреотоксикоз, аутоімунний тиреоїдит у стадії токсикозу, підгострий тиреоїдит;
  • протікають зі зниженою функцією: аутоімунний тиреоїдит, який призводить до зниження функції щитовидної залози, хронічний тиреоїдит, вузловий зоб, що протікає зі зниженою функцією щитовидної залози, гіпотиреоз;
  • з нормальною функцією щитовидної залози: майже всі захворювання на початковій стадії При цьому ніяких симптомів може і не бути, може відчуватися лише незначний дискомфорт, який може ігноруватися. При цьому можуть бути новоутворення на щитовидній залозі як доброякісні, так і злоякісні.

Тому обов'язково рекомендується раз на рік перевіряти щитовидну залозу.

Причини:

Радіація дуже впливає на щитовидну залозу, тому у зв'язку з аварією на Чорнобильській АЕС в Україні наказано всім проходити профілактичне обстеження один раз на рік. Крім цього, на цей орган впливає перебування на активному сонці, куріння (втому числі і пасивне), різні порушення обмінних процесів. Рекомендуються профілактичні огляди дітям незалежно від віку, але особливо підліткам, оскільки в пубертатному періоді відбувається гормональна перебудова.
Для обстеження щитовидної залози слід звернутися до дитячого ендокринолога. Він робить огляд, збирає анамнез. Наступний етап – УЗД щитовидної залози. За підсумками УЗ-діагностики призначається аналіз крові на гормони для визначення функції щитовидної залози, а при необхідності – на визначення антитіл до клітин щитовидної залози.

Профілактика:

  • Уникайте активного сонця; 
  • відмовтеся від продуктів з ГМО; 
  • вчасно проводьте лікування спалахів хронічної інфекції (хронічного тонзиліту, гаймориту, також проблеми з зубами негативно впливають на щитовидну залозу); 
  • не рідше одного разу на рік проходьте УЗД щитовидної залози (дітям краще в спеціалізованих кабінетах де розраховується об’єм щитовидної залози відповідно до площі тіла).




Захворювання щитовидної залози: лікар-ендокринолог Захворювання щитовидної залози: лікар-ендокринолог Reviewed by Мар'яна on грудня 23, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.