Біль та набряк молочних залоз (МЗ) у підлітків: Що вважати нормою і коли звертатися до лікаря?

Всім жінкам знайомий передменструальний дискомфорт (мастодинія), симптомами якого є циклічний біль і набряк МЗ. Він з'являється у передменструальний період, триває від 1 до 4 днів, зазвичай вражаються обидні МЗ, інтенсивність болю незначна, не заважає звичному способу життя. Такий стан відзначається практично у всіх жінок, не потребує особливої уваги і звернення до лікаря. Пояснює лікар-гінеколог "Приватної дитячої поліклініки №1" - Стурко Діана Володимирівна.


Однак, якщо дівчина-підліток відмічає практично постійний біль і набряк МЗ, який посилюється в передменструальний період, можуть з'являтись виділення з соска. При огляді відмічаються грубі частки МЗ, ущільнення, дрібна зернистість, прояви ураження МЗ виражені неоднаково в одній або обох МЗ. Дані скарги вказують на наявність мастопатії. В таких випадках необхідно звернутись на огляд до дитячого гінеколога.

Що ж таке мастопатія? І як її уникнути?

Мастопатія - це фіброзно-кістозна хвороба МЗ, характеризується порушенням епітеліального та сполучнотканинного компонентів. У підлітковому віці причиною її найчастіше є гормональні порушення. Факторами ризику виникнення мастопатії є спадковий чинник, постійний стрес, травма МЗ, шкідливі звички (вживання алкоголю, тютюнопаління), порушення харчування, ендокринопатії (цукровий діабет, захворювання щитовидної залози).

Дисгормональна гіперплазія МЗ поділяється на три групи:

  • вузлова форма;
  • дифузна форма з переважанням залозистого, фіброзного або кістозного компонента;
  • змішана форма.

Діагностика включає:
  • клінічне обстеження МЗ;
  • УЗД;
  • в рідкісних випадках можлива тонкоголкова аспіраційна біопсія з цитологічним дослідженням матеріалу.

Лікування направлене на корекцію дієти (виключення з їжі кави, шоколаду,жирної їжі, алкоголю та споживання їжі, багатої на клітковину, молочнокислі продукти, вживання достатньої кількості рідини), корекція психоемоційного стану, нормалізація роботи печінки, вітамінотерапія (вітаміни А,Е,С, групи В), не гормональна терапія препаратами рослинного походження. В разі неефективності лікування використовуються гормональні препарати.

Пам'ятайте, що призначити препарати для лікування мастопатії може лише лікар, не займайтесь самолікуванням. Оглядайте МЗ доньки або навчіть її робити це самостійно не лише в підлітковому віці, а й до початку появи менструації, звертайте увагу на скарги доньки про больові відчуття в МЗ, щороку з 14 років оглядайтесь гінекологом.
І будьте здорові.


Біль та набряк молочних залоз (МЗ) у підлітків: Що вважати нормою і коли звертатися до лікаря? Біль та набряк молочних залоз (МЗ) у підлітків: Що вважати нормою і коли звертатися до лікаря? Reviewed by Мар'яна on грудня 19, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.