Гострий риносинусит: лікар-отоларинголог

Гострий риносинусит це запалення слизової оболонки порожнини носа та при носових пазух. В осінньо-зимовий період проблема гострого риносинуситу є однією з найактуальніших в практиці ЛОР-лікаря. В останні роки спостерігається значне зростання частоти захворювань носа і при носових пазух. Це пов’язано насамперед з самолікуванням та несвоєчасним зверненням до спеціаліста. Розповідає лікар-отоларинголог медичного центру "Горизонт" - Гунько Тетяна Степанівна.

Згідно з сучасними поглядами, слизова оболонка носа і при носових пазух є єдиною морофо-функціональною системою, отже запалення слизової носа не може відбуватись ізольовано, і супроводжується запаленням всіх при носових пазух, та наявністю характерних симптомів.



Найчастішим (до 80% випадків) етіологічним фактором захворювання є респіраторні віруси (ортоміксовірус, риновірус, аденовірус тощо). Серед найпоширеніших бактеріальних збудників Streptococcus pneumonia, Haemophilus influenzaMoraxella cataralis  і звісно Staphylococcus aureus.
Вкрай рідко гострий риносинусит може бути пов'язаний з мікотичною інфекцією, і найчастіше супроводжується вираженим імунодефіцитом. Як правило, рушійним фактором розвитку даного захворювання є блокування в результаті набряку вузької ділянки в середньому носовому ході, що називається остео-меатальний комплекс і призводить до погіршення  чи припинення дренування при носових пазух, їх запалення і накопичення ексудату (виділень).

Факторами ризику є: куріння, алергія, імунодефіцит, захворювання зубів, порушення анатомії носа та пазух, зміна вологості повітря.

Гострий риносинусит діагностується на підставі гострої появи типових симптомів: закладеність носа, виділення, головний біль, біль або тиск в ділянці обличчя, зниження або втрата нюху, загальна слабкість, закладення вух, кашель. Уточнити діагноз та вибрати оптимальну тактику лікування можна тільки після огляду ЛОР-лікаря. Додаткові методи обстеження слід розглядати в клінічно складних випадках, при рецидивах та нетиповому перебігу, а також у випадку ускладнень.

У випадку гострого вірусного риносинуситу захворювання триває до 10 днів, симптоми легкі або середньої важкості. Лікування полягає в промиванні носа ізотонічними сольовими розчинами, прийманні не стероїдних протизапальних, фітопрепаратів. Якщо закладеність носа дуже сильна можна використати місцеві судинозвужувальні краплі, але не більше 5-ти днів, оскільки вони викликають звикання.
Якщо захворювання триває більше 10-ти днів, мова йде про пост вірусний риносинусит і в такому випадку доцільно звернутись до ЛОР-лікаря, щоб уточнити діагноз і призначити відповідне лікування. Якщо ж біль голови й обличчя значно посилюється, набуває однобічного характеру, температура вища 38 С, або ж симптоми  погіршуються після 5-того дня хвороби, то є велика імовірність приєднання бактеріальної флори  (мова йде про бактеріальний риносинусит). Консультація ЛОР-а є обов’язковою і невідкладною.

І насамкінець, перелік симптомів пов’язаних з риносинуситом, що повинні насторожити та спонукати невідкладно звернутись до спеціаліста: набряк навколо очей, їх випинання, двоїння в очах, зниження гостроти зору, сильний однобічний головний біль, запаморочення, нудота, набряк м'яких тканин обличчя, втрата свідомості, висип.

Гострий риносинусит: лікар-отоларинголог Гострий риносинусит:  лікар-отоларинголог Reviewed by Мар'яна on грудня 09, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.