Диплопія: лікар-невропатолог

Диплопія - це патологія, пов'язана з двоїнням зору. Об'єкти, що потрапляють в поле зору людини, виглядають подвійними внаслідок відхилення осі одного з очей. Подібні порушення може викликати цілий ряд причин офтальмологічного, неврологічного або інфекційного характеру. Розповідає лікар-невропатолог медичного центру "Горизонт" - Семко Надія Дмитрівна.


Причинами диплопії є пошкодження окорухового нерва. Його може спровокувати аневризма сонної артерії, внутрішньочерепні пухлини, ретробульбарний неврит, розсіяний склероз, менінгіт туберкульозної етіології.
А також інфекційні процеси, що торкнулися стовбур головного мозку при краснусі, паротиті, дифтерії або правці. Викликати диплопію може також сильна алкогольна або лікарська інтоксикація.
Двоїння зображення або диплопія нерідко спостерігається на тлі ботулізму, тиреотоксикозу, розсіяного склерозу або істеричних нападів.

Симптоми диплопії

Головна скарга пацієнтів з диплопією - двоїння зображення. У більшості випадків двоїння предметів навколишньої дійсності відбувається при зорі двома очима. Так діагностується диплопія бінокулярна. Двоїння зору може бути частковим і відбиватися лише в певній зоні поля зору або повним. Прояв диплопії також індивідуально залежно від віддаленості аналізованих предметів. У деяких випадках подвоєння відбувається лише при погляді на близько розташовані або, навпаки, виключно на віддалені предмети.

Два зображення одного предмета, що виникають при диплопії, мають різну яскравість і контрастність. Одне з них зазвичай трохи зміщене по вертикалі, а також по горизонталі і розташоване під певним кутом до другого зображення.

Через прогресивну диплопію пацієнт втрачає трудові навички. Йому може бути важко виконувати домашню роботу, управляти транспортом, а іноді й просто пересуватися. Щоб повернути чіткість зображення людині з бінокулярною диплопією доводиться закривати одно з очей. Хворим з іншим видом захворювання, диплопією монокулярною, такий спосіб не допомагає.

Види диплопії

Диплопія бінокулярна
- найпоширеніша форма подвоєного зору. При бінокулярній диплопії вражається зорова картина обох очей, який проектується в кореспондуючих точках сітківки. Зорова вісь зсувається, і пацієнт з бінокулярною диплопією, бачить подвоєне зображення предметів. Бінокулярна диплопія може бути моторної, сенсорної або змішаної, постійної або тимчасової, нейропаралітичний, орбітальної, викликаної травмами, страбогенної при косоокості і т.д.

Монокулярная диплопія - більш рідкісна патологія подвоєного зору. Порушення зображення в даному випадку виникають навіть при зорі одним оком. До монокулярної диплопії призводить, проєкція зображення одночасно на дві різні точки сітківки одного ока. Монокулярну диплопію найчастіше викликають підвивих або часткове помутніння кришталика. Причиною монокулярной диплопії можуть виявитися також ірідодіаліз  або полікор (вроджена патологія будови райдужки з декількома отворами).

Діагностика причин

Етіологічних факторів, які могли б призводити до двоїння в очах, існує безліч. Тому поставити собі діагноз самостійно не вдасться. Для виявлення причини порушення, необхідно звертатися до фахівця.

Якщо двоїння в очах було спричинено порушеннями у функціонуванні нервової системи, то може знадобитися консультація невропатолога.

При підозрі на пухлинні новоутворення очного яблука, потрібно буде відвідати кабінет онколога.

План обстеження хворого зі скаргами на двоїння в очах, може бути наступним:


  • Визначення гостроти зору в кабінеті офтальмолога.
  • Огляд очей на щілинній лампі.
  • Проведення офтальмоскопії.
  • Виконання електроміографії
  • УЗД очних яблук.
  • Виконання КТ або МРТ голови.
  • Лабораторні дослідження.
Диплопія: лікар-невропатолог Диплопія: лікар-невропатолог Reviewed by Мар'яна on грудня 05, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.