Коломийський музей отримав в подарунок писанки з минулого

Десять писанок, традиційних для колишнього Павлоградського повіту Катеринославської губернії початку ХХ ст., спеціально для Коломийського музею відтворили член НСМНМУ, викладач Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Юлія Датченко та її донька Любов – керівник тамтешнього гуртка писанкарства.
Давні експонати відтворено традиційною восковою технікою у 2012 році на основі колекції, створеної 1905 році на гіпсових формах задля безпечного транспортування для музею в Санкт-Петербурзі, де колекція міститься й сьогодні. Про це повідомляє  відомо з посилання на сайт музею.
На жаль, автентичні писанки із зазначеного регіону в Україні не збереглися. Для писанок Катеринославщини характерні великі елементи орнаменту з чітким білим контуром і відсутність будь-яких дрібних деталей, а в кольоровій гамі переважають жовті й червоні барви.
Власне, в цих традиціях і відтворено писанки для музею.
Для більшості з них притаманний повздовжній поділ поверхні яйця, на обох частинах якого симетрично написано чотири- або восьмипелюсткові «півонії» – одні з найпопулярніших орнаментальних елементів цього краю.

http://firtka.if.ua/blog/view/kolomiiskii-muzei-otrimav-v-podarunok-pisanki-z-minulogo
Коломийський музей отримав в подарунок писанки з минулого Коломийський музей отримав в подарунок писанки з минулого Reviewed by Мар'яна on березня 19, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.