Ожиріння: проблема сучасності


22 травня відзначається день боротьби з ожирінням у Європі. Поняття ''ожиріння'' вже давно вийшло за межу косметологічного дефекту. Медичні експерти називають це ''епідемією', медико-соціальною проблемою людства. Розповідає, сімейний лікар "Приватної поліклініки №1" - Стецишин Інна.





За останніми оцінками ВООЗ, надмірною вагою в сучасному світі страждають приблизно 1,5 мільярда дорослих людей і ще 350 млн схильні до ожиріння. Приблизно 20 млн. дітей до 8 років мають проблеми із зайвою вагою. ВООЗ прогнозує, що частка людей з ожирінням до 2030 року становитиме до 41% . В Україні, за найскромнішими підрахунками, від зайвої ваги страждає кожна четверта жінка і кожен шостий чоловік. Втім, поки українці не дуже активно піднімають це питання, в нашій країні середньостатистичні показники, але посилена урбанізація, шалений ритм життя та модернізація змушують нас, забувати про раціональне збалансоване харчування та здоровий спосіб життя - розповідає лікар.

Розкажіть, що таке ожиріння?

Ожиріння – хронічне рецидивуюче захворювання, яке характеризується надлишковим накопиченням жирової тканини в організмі, обумовлене порушенням обміну речовин. В його основі лежить позитивний енергетичний баланс, тобто надходження енергії з калоріями їжі перевищує енерговитрати.

Як діагностувати ожиріння?

Основною ознакою ожиріння є накопичення жирової тканини в організмі у чоловіків більше 10-15%, у жінок більше 20-25% від маси тіла. Для діагностики ожиріння і визначення його ступеня використовують
  •  Формула Брока – ріст в сантиметрах мінус 100.
  • Формула Бернгардта – зріст в сантиметрах помножити на окружність грудної клітки і поділити на 240.
  • ІМТ(індекс маси тіла)
IMT є не тільки діагностичним критерієм ожиріння, а й показником відносного ризику розвитку супутніх ожирінню захворювань. Індекс маси тіла (ІМТ) — це величина, за допомогою якої визначають відповідність маси людини її зросту. I=m/h2, де:m — маса тіла в кілограмах, h — зріст в метрах. Вимірюється індекс маси тіла в кг/м².

IMT в межах 18,5-24,9 кг/м2 відповідає нормальній масі тіла, з такими показниками спостерігається найменша захворюваність і смертність. IMT не зовсім достовірний для: дітей з незакінченим періодом росту; людей віком понад 65 років; людей з високорозвинутою мускулатурою; вагітних жінок. Дефіцит маси тіла-показник <18,5-дефіцит маси тіла, показники-25-29,9 -надмірна маса тіла(передожиріння). Показники<30-жиріння Іст.

Оскільки вік дитини має вирішальне значення, показник ІМТ розраховується від 0 до 5 років поденно, і від 5 до 19 років помісячно.
  • Недостатня вага —<4%.
  • Нормальна вага — 5-84%.
  • Зайва вага — 85-94%.
  • Ожиріння — 95-100%.
Індекс маси тіла, не враховує індивідуальних особливостей тіло-будови  (таких як пропорції фігури, кількість м'язової маси). Для визначення характеру розподілу жиру в організмі, використовують показник співвідношення окружності талії і окружності стегон (ОТ/ОС). Ожиріння вважається абдомінальним, якщо у жінок показник ОТ/ОС >0,85, а у чоловіків > 1,0

Які люди найбільш схильні до надлишкової маси тіла?

Це часто сімейна хвороба, тому що батьки програмують зайву вагу не тільки в ранньому дитинстві, перегодовуючи дитину, але навіть ще до її народження, під час внутрішньоутробного розвитку. Матері, які захоплюються жирною їжею і фастфудом, ризикують зіпсувати здоров'я своїм нащадкам на три покоління вперед. Звичайно, у кожної людини свій індивідуальний організм і причини розвитку ожиріння також. Після проведення ряду досліджень, вчені дійшли висновку, між зв'язком поганого нічного сну, та розвитком ожиріння у дітей раннього віку. Нестача сну спричиняє дисбаланс гормонів, які відповідають за контроль апетиту. Іншими словами діти, які недосипають, частіше почуваються голодними й вдаються до висококалорійних перекусів протягом дня.

Що призводить до ожиріння? 

Це поліетіологічне захворювання, де основними факторами є:
  •  соціально-економічні (освіта, професія, сімейний стан);
  •  генетичні;
  • демографічні (вік, стать, етнічна приналежність);
  •  соціально-економічні (освіта, професія, сімейний стан);
  •  психологічні;
  •  поведінкові (харчування, фізична активність, алкоголь, паління, стреси).

Майже 30-40 % випадків причина зміни маси тіла криється в генах. Практично 60% усіх випадків ожиріння залишається спосіб життя. На основний чинник ожиріння люди все таки мають вплив. Близько 90% людей набирають зайві кілограми від переїдання (тобто споживають більше калорій, аніж потрібно їхньому організмові), і не більш ніж 10% — через наявність серйозних порушень в організмі .Надлишкова, зайва їжа утилізується організмом і відкладається "про запас" у жирове депо.
Згубними наслідками є депресія, страх, гіподинамія, надмірна нестабільна емоційність, куріння. Є так зване вторинне ожиріння, яке не пов'язане з харчуванням: погіршена робота печінки; захворювання щитоподібної залози; діабет другого типу; гормональний дисбаланс в оргінізмі; зокрема порушення функцій щитовидної залози та наднирників.
Є доказовий зв'язок розвитку ожиріння при застосуванні проти епілептичних препаратів, кортикостероїдів, похідних естрогену, седативних засобів, передозування інсуліну при хронічній інсулінотерапії.
Який вплив надлишкової маси тіла на здоров'я в цілому?
Ожиріння (особливо абдомінальне) являє собою серйозну загрозу для здоров'я та життя. Як наслідок, може вкоротити людині одну шосту частину життя. В кожної людини, яка має надлишкову вагу, наявний підвищений ризик виникнення таких захворювань; цукровий діабет ІІ типу; ішемічна хвороба серця; артеріальна гіпертонія; остеоартрит; обструктивний синдром зупинки дихання уві сні; розлади сечовидільної системи; жовчнокам'яна хвороба; жирова дистофія печінки; дисфункції репродуктивної системи – аменорея; надмірна менструація; порушення фертильності. Ожиріння ускладнює перебіг вагітності (підвищує ризик викидня) та знижує шанси на успішне запліднення яйцеклітини — як природним способом, так і за допомогою спеціальних репродуктивних технологій, зокрема у разі запліднення in vitro (екстра корпорального запліднення)
За статистикою, кожна 5 пара в Україні безплідна, через ряд причин. Жінкам із надмірною масою тіла, важче зачати та виносити дитину, в них часто виявляють полікістоз яєчників, що потребує посиленого лікування.Чоловіче безпліддя, становить більше 40%, де надмірна вага є згубним чинником у поєднанні із курінням та вживанням алкоголю, що в цілому знижують активність сперматозоїдів. Ожиріння є у переліку захворювань, які супроводжують аденокарциному стравоходу, колоректального раку, раку молочної залози у жінок в пост менопаузі, раку матки та нирок.

 Чи можливо позбутись ожиріння?

Це доволі складне риторичне запитання, відповіді на яке, однозначно, не знає ніхто. Це захворювання, яке чітко має причинно-наслідковий зв'язок. Не потрібно виснажувати себе суворими дієтами. Врахуйте, що існує кілька типів ожиріння і боротися з кожним з них треба обгрунтовано.

1-найпоширеніший тип ожиріння, результат систематичного переїдання, можливо в поєднанні із курінням або вживання алкогольних напоїв. Людина любить їсти часто і багато.Зменшіть порції, перед прийом їжі за 30 хв. випийте негазованої води.Обмежте   вживання солодощів, та дуже жирної їжі, алкоголю. Раціональне харчування і фізичне навантаження приведуть Вас у форму.
2-''невеликий''живіт, так званий ''нервовий''- результат заїдання стресу, особливо солодощами, які дають коротко тривале відчуття задоволення, та мізерної ейфорії, внаслідок викиду ендорфінів. Це з часом змінює харчову поведінку та викликає залежність.Характерно, як правило для жінок.Насамперед, основою в терапії, буде - гармонія із власним тіло та душею. Можлива консультація психотерапевта, невропатолога.
3-глютеновий тип. Гормональний дисбаланс. Важкий в корекції,вимагає повної діагностики. Ідеальних результатів досягнути нелегко, характерний в період пре та менопауз. Питання схуднення часто турбує жінок після вагітності ,які інтенсивно хочуть позбутись зайвих кілограмів. Забуваючи настанови ,що їсти потрібно для ''двох'', а не ''за двох''. Оптимальним буде набирання ваги від 8-12 кг.  під час вагітності. Цього буде достатньо для правильного розвитку плода та хорошого самопочуття майбутньої мами.
4-Атерогенний метаболічний дисбаланс,де жир накопичується в черевній порожнині, що може також призвести до проблем з диханням. Терапія полягає в збалансованому харчуванні та конструктивній фізичній підготовці.
5-Ожиріння венозних каналів. Цей тип ожиріння успадковується генетично. Але, дещо змінити можна. Консультація судинного хірурга та до обстеження. Комплекс фізичних вправ зосереджених на роботі окремим груп м'язів. Але, почати можна з малого-почати ходити пішки,по сходах.
6-Ожиріння від малорухомого способу життя, для якого останнім заняттям спорту - був урок фізкультури в школі. Як правило, також любить поїсти ''заборонену'' їжу. Можливі проблеми із травленням, вздуття та дискомфорт у животі.
Часто можна зустріти людей,в яких є поєднані типи ожиріння.

Яке повинно бути харчування людей,які мають надмірну масу тіла?

Кожний, хто розпочинає програму зниження маси тіла, зобов'язаний вести харчовий щоденник, в якому реєструється щоденна маса тіла і кількість спожитої їжі. Перехід від звичайного харчового режиму до лікувального має бути поступовим. Зменшення енергетичної цінності їжі не повинно викликати відчуття сильного голоду.
Зниження енергетичної цінності, здійснюється в основному за рахунок значного обмеження легко засвоюваних вуглеводів (цукру, меду, варення, кондвиробів). У добовому раціоні їх має бути 100 -120 г, дотримувати достатню кількість білків (1 г на 1 кг нормальної маси тіла), але не менше 100 г на день. Половина з них має бути тваринного походження. Білки викликають відчуття ситості, що допомагає краще переносити малокалорійну дієту, призначену на порівняно тривалий час.У раціоні обмежують кількість рідини (до 1,2 - 1,5 л), екстрактивні речовини, прянощі, гострі приправи і збільшують кількість продуктів, що містять рослинну клітковину. Рекомендується шестиразовий прийом їжі (сніданок, другий сніданок, обід, підвечірок, вечеря, на ніч). Розподіл прийомів їжі за енергетичною цінністю наступний: сніданок - 25%, другий сніданок - 10%, обід - 35%, підвечірок - 5%, вечеря - 20%, на ніч - 5%.
У раціоні харчування слід різко обмежити продукти, багаті на вуглеводи: хліб білий, картоплю, хлібобулочні вироби, крупи. Вилучити жирні сорти м'яса, риби, гострі сири, згущене молоко з цукром, смакові приправи. Програма корекції маси тіла разом з лікувальним харчуванням, повинна обов'язково включати підвищення фізичної активності.
Досягнувши бажаних результатів, Ви й надалі захочете залишатися стрункими і підтягнутими, тоді обмежувати себе доведеться завжди!!!
Змініть деякі звички - і вони змінять Ваш спосіб життя!


Ожиріння: проблема сучасності Ожиріння: проблема сучасності Reviewed by Мар'яна on травня 20, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.