Жовтогарячі ліки


Травознаї кажуть – час збирати мати-й-мачухи. Зі свіжих квітів можна приготувати цілющі настої.


Ця квітка зміцнить імунітет та допоможе в боротьбі з низькою хвороб. Люди дізналися про її існування багато років тому, ще в стародавній Греції і Римі. Розглянемо лікувальні властивості цієї рослини.


Підбіл ( наукова назва мати-й-мачухи) проявляє лікувальні властивості при хворобах системи дихання. Рослина добре усуває мокротиння з дихальних шляхів, сприяючи відхаркуванню. Ось чому відвар мати-й-мачухи використовують при бронхітах, затяжному кашлі, запаленні легень, кашлюку. Застосовують його і для зміцнення імунітету – сировину заливають окропом, настоюють і п’ють по третині склянки чотири рази на день. Також мати-й-мачуха, застосовується при гострих респіраторних, вірсуних, простудних захворюваннях і при грипі, рослина має потогінну дію і знижує температуру.


Сушенні листки загоюють рани. Однак, більший ефект буде, як що прикладати свіжі листки до наривів та гнійників. А примочки з відваром листя мати-й-мачухи добре знімають запалення на шкірі, ним полощуть рот при пародонтозі, стоматиті, ангіні. Ополіскування відваром підбулу поліпшує стан волосся та усуває лупу. Вмивання відваром цієї квітки – тонізує шкіру, зменшує запальні процеси.

Добре вмиватися відваром цієї квітки - він тонізує шкіру, зменшує запальні процеси.


Коли потрібно заготовляти мати-й-мачуху як лікарську рослину?


Квіти збирають, щойно ті з’являються з-під землі. А листя – у червні. Суцвіття та листя можна насушити на цілий рік.


Протипоказання:


Не можна вживати вагітним та мамам, що вигодовують дитину своїм молоком, не рекомендована ця рослина при хворобах печінки. А також не варто її застосовувати у разі алергічних реакцій.


Спосіб приготування лікарських засобів з мати-й-мачухи:



  • Залити 1 столову ложу сухої подрібненої сировини, 1 склянкою окропу і настоювати протягом 20 хвилин. Остудити, процідити і пити як відхаркувальний засіб, по одній столовій ложці, 6 разів на день.
  • Сік зі свіжого листя: вимити листя, обдати окропом і пропустити через м`ясорубку. Отриману кашу - віджати і вичавлений сік, розбавити наполовину водою. Поставити на середній вогонь і довести суміш до кипіння. Остудити і приймати після їжі, по 1 столовій ложці, 3 рази на день. Цей засіб, можна застосовувати для лікування нежиті, закапуючи краплі в ніс.
  • Свіжовичавлений сік, який не розлучений водою, застосовується в копреси, які потрібно прикладати до гнійних ран.


Мати-й-мачуха є випробуваним народним засобом. Який має безліч лікарських властивостей і застосовується для найрізноманітніших захворювань.
Жовтогарячі ліки Жовтогарячі ліки Reviewed by Мар'яна on травня 03, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.