Сонячні опіки: лікар-дерматолог Бойчук Тетяна Романівна

Сонячні опіки приносять не тільки дискомфорт, але і можуть сильно зашкодити нашому здоров'ю. Про те, як захистити себе від впливу сонячних променів і які методи краще використовувати, розповіла лікар-дерматолог "Приватної дитячої поліклініки №1" - Бойчук Тетяна Романівна. 








Як проявляються сонячні опіки? 

На обпеченому місці виникає почервоніння,припухлість,свербіж,біль. Шкіра на дотик гаряча, можуть виникати міхурі при більш сильнішому ступені опіку. Відчувається слабкість, може підвищуватися температура, головний біль. Зазвичай ці симптоми з’являються через деякий час.

 І так, Чого НЕ можна робити при опіках? 

  1. Мазати сметаною,зубною пастою,оліями,жирними мазями (поширений міф)– вони створюють місцеву плівку, тим самим зменшують тепловіддачу і поширюють площу і глибину опіку. 
  2. Використовувати спиртовмісні розчини і розтирати їх (горілка,спирт,парфуми та ін.) Ними створюється додатковий хімічний опік, що погіршує ситуацію. 
  3. Використовувати лід безпосередньо на опік. Через велику різницю температури, капіляри не витримують і розриваються. Необхідно обмотати шматок льоду товстою тканиною. 

Окремо про пантенол.  

Останнім часом йде мова про використання його з 5-го дня після опіку. Кожний має свої історії про використання пантенолу, і є різні погляди щодо його ефективності. Я скажу одне, не використовуйте його хоча б в перший день.


Як, правильно надати першу невідкладну допомогу, не нашкодивши собі?

 В перші години слід дотримуватися таких правил: 
-Уражену ділянку промити прохолодною водою не менше 10 хвилин. Або прийняти холодний душ.Ділянки опіку не розтирати.
 - Обробити антисептиком на водній основі (н-д хлоргексидин).
 - При наявності міхурів, самостійно їх не пробиваємо. Звертаємось за спеціалізованою допомогою.
 - При вираженому больовому відчутті – обезболювати (НПЗП-німесил,ібупрофен).N.B.При підвищеній кислотності шлунку не перебільшуйте з дозою. 
-Місцево - можна накласти гелеві серветки ОпікУн.
 - При відсутності антимікробних пов’язок –можна прикладати холодну тканину чи пов’язку. Чим триваліше використання – тим кращий ефект.

В перші дні: 
- Заживляючі препарати у вигляді спрею/аерозолю для початку, на мазі переходити на 3-4 день (солкосерил,актевегін,пантенол,пантестин). Нанесення декілька разів на день.
 - Рясне пиття.
 - Знеболюючі при потребі. 
- Антисептики на водній основі, для попередження приєднання вторинної інфекції. 
- При підвищенні температури,загальній слабкості, посиленні больових відчуттів в місці опіку- консультація лікаря. Будьте здорові та користуйтесь сонцезахистом.
Сонячні опіки: лікар-дерматолог Бойчук Тетяна Романівна Сонячні опіки: лікар-дерматолог Бойчук Тетяна Романівна Reviewed by Мар'яна on червня 25, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.