"Затяжний риніт" або як вилікувати довготривалий нежить: лікар-отоларинголог


 Насправді, такого діагнозу, як «затяжний риніт», за Міжнародною класифікацією хворіб немає. Але ми часто можемо чути таке визначення від батьків, у дітей яких нежить триває від одного до декількох тижнів, а то й місяців. Розповідає лікар-отоларинголог "Приватної дитячої поліклініки №1" - Орловська Руслана Миколаївна.

 Швидше за все, за такими симптомами можуть маскуватися такі захворювання як гострий чи хронічний назофарингіт, поствірусний риносинусит, вазомоторний чи алергічний риніти.

Тому для правильної постановки діагнозу і потрібен огляд дитячого отоларинголога. Віддиференціювати ці хвороби і підібрати правильне лікування – ось правильний алгоритм дій лікаря.

Для початку ЛОР-лікар повинен правильно і повноцінно зібрати анамнез хвороби (адже час виникнення, тривалість, наявність обтяженої спадковості чи алергічного анамнезу дає можливість припустити той чи інший діагноз у пацієнта). Далі спеціаліст проводить огляд, що включає в себе передню риноскопію та при можливості ендоскопічне обстеження носу і носоглотки. При потребі призначає додаткові методи обстеження у вигляді аналізів крові, рентгенологічного обстеження та ін.

Більше хочу зупинитися на діагнозі гострого назофарингіту (аденоїдиту). Адже саме він є однією з найчастіших причин довготривалих виділень з носу.

Назофарингіт(аденоїдит) – запалення носоглоткового мигдалика. Розрізняють гострий та хронічний назофарингіт. Ведучу етіологічну роль грає патогенна мікрофлора. Ще однією з причин виникнення аденоїдиту може бути алергічний процес. Зазвичай, загальний стан організму не змінений. А основними симптомами є утруднене носове дихання, виділення з носу, хропіння уві сні, гугнявість, кашель під час денного чи нічного сну. У деяких пацієнтів можливий підйом температури тіла в межах 37,1-37,3. Але це вкрай рідко.

Правильне місцеве лікування, туалет носу та загальнозміцнююча системна терапія дозволить швидко та надовго позбутися вищевказаних симптомів. Проте, якщо подібних загострень буде занадто багато протягом року,можливо потрібна буде консультація таких спеціалістів як імунолог, інфекціоніст. Або ж, навіть ,виникне питання щодо оперативного лікування пацієнта, у вигляді аденотомії. Але про це ЛОР-лікар Вам обов’язково повідомить.

Коли ж звертатися до ЛОР-лікаря, а коли лікувати нежить може педіатр чи сімейний лікар?

Насправді, у повноваження педіатра входить лікування як гострого вірусного риносинуситу, так і назофарингіту. Проте, часто, саме консультація ЛОР-лікаря і допомагає встановити даний діагноз.

В будь якому випадку, вчасне звернення до фахівця медичної сфери допоможе вам уникнути ускладнень та небажаних наслідків. Будьте здорові!

"Затяжний риніт" або як вилікувати довготривалий нежить: лікар-отоларинголог "Затяжний риніт" або як вилікувати довготривалий нежить: лікар-отоларинголог Reviewed by Мар'яна on червня 26, 2019 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.